3

Vem kan man lita på?

Det är inte så lätt att veta vem och vilka i hundvärlden man ska lyssna på. Det finns så många åsikter och så många uppfattningar om hur man ska göra med sin hund, att man lätt kan bli oerhört förvirrad som både ny och gammal hundägare.

För min egen del har jag några tumregler som jag använder för att bena ut ifall jag lyssnar på ett råd eller inte:

1. Känns rådet intuitivt bra eller känns det lite ”tungt” i magtrakten? Känns det inte bra följer jag inte rådet.

2. Känns rådet logiskt? Om det inte är logiskt är det ingenting för mig, kan jag säga!

3. Är rådet etiskt och bra för hunden?

4. Följer rådet lagar och bestämmelser?

5. Tänker den som ger rådet med sin egen hjärna eller följer den strömmen och säger det som alla andra säger?

6. Hur mycket ”på fötterna” har den som ger rådet? Har den någon utbildning, erfarenhet etc? Jag förväntar mig att folk som ger råd har inhämtat kunskapen någonstans ifrån. Men om de inte tänker själva så hjälper faktiskt inga utbildningar i världen – jag lyssnar knappt på de som bara upprepar inhämtad kunskap.

Hur är det med dig? Vilka kriterier har du för att du ska ta till dig vad andra säger åt dig att göra med din hund? Har du inga kriterier? Då kanske det är dags att skaffa sig en uppsättning principer att följa, där din egen känsla och intuition är ditt viktigaste rättesnöre!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments
Ingela Melinder - 13 mars, 2013

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa.
Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt.
Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”
Uffe Ravnskov, med.dr., docent

Reply
Piia Qvarfordt - 14 mars, 2013

När jag var helt ny i hunderiet fick jag råd till höger och vänster och testade många av dem….tyvärr kan jag säga idag. Har nu lärt mig precis som du skriver att lyssna på det jag tycker känns bra och stämmer överens med min syn på samarbetet mellan hund och människa. Om jag inte tycker att något en kursledare eller allmän ”jag-har-haft-hund- alltid-besservisser” säger så vågar jag också säga ifrån och komma med mina synpunkter. Din bok har gett mig många aha-upplevelser. Har anammat ditt råd att tänka logiskt och idag vill jag ha en bra förklaring till varför jag ska göra vissa saker med min hund, jag analyserar också mer varför min hund beteer sig på ett visst sätt. Sen att hon ibland bara är en allmänt galen, glad och lycklig schnauzer är en annan femma……

Reply

Leave a Reply: