4

Skippa ledarskapet – en befriande hundbok!

Utdrag ur min kommande bok:

Inledning

Denna bok tillägnas alla mina hundar som lett mig vidare i mitt analyserande och experimenterande, på gott och ont. Den tillägnas också David Selin, som fick mig att öppna upp ögonen för ett annat sätt att tänka. Tack, David!

Tro inte på allt bara för att du har hört det.

Tro inte på någonting bara för att många pratar och det ryktas om det.

Tro inte på någonting bara för att det står skrivet i dina religiösa böcker.

Tro inte på någonting endast för att lärare och äldre säger det.

Tro inte på traditioner bara för att de har gått i arv i många generationer.

Men efter iakttagelse och analys, då du upptäcker att allting rättar sig efter förnuftet och befrämjar det goda för allesammans, acceptera det och lev upp till det.

– Buddha

Varför skriva en bok om att skippa ledarskapet? Varför inte bara göra som alla andra och skriva en bok för att försöka förändra alternativt definiera synen på ledarskapet över hund?

Jag blev en del av ”hundvärlden” 1986. Då började jag också ta del av att det fanns olika tankegångar inom hund, bl.a genom att läsa böcker av Anders Hallgren m.fl. Redan då lanserades ett annat sätt att se på ledarskap över hund. Redan då försökte man förändra (alternativt definiera) begreppet.

Hur mycket har hänt sedan dess? Ingenting, vill jag påstå. 25 år och vi har inte kommit framåt ett endaste dugg. Istället vacklar betydelsen av ordet och begreppet ”ledarskap” fram och tillbaka, beroende på vilken hundguru som just då är mest tongivande. Är det inte dags att vi försöker oss på något annat? Är det inte dags att vi provar att närma oss hundägandet från ett annat håll och med andra ögon? Är det inte dags att vi skrotar ett begrepp som bara delvis förändrats på över 25 år? Är det inte dags att vi skrotar ett begrepp som är så öppet för olika tolkningar och därigenom skapar förvirring hos alla nya hundägare? Är det inte dags att vi börjar prata om vad hundägande EGENTLIGEN handlar om?

Du kanske kommer att tycka att det är mycket upprepningar i denna bok, att jag hela tiden kommer tillbaka till samma saker. Det gör jag också. Det är nämligen de saker jag återkommer till som hela hundägandet handlar om. Allt jag skriver om i denna bok – alla kapitel, alla utvikningar – är bara vidareutvecklingar och varianter på de åtta tankar som ligger bakom Naturligt Hundägarskap:

1. Belönings- och responstanken

2. Resurstanken

3. Förebilds- och imponeringstanken

4. Strategi- och inställningstanken

5. Farosignalstanken

6. Samarbetstanken

7. Kommunikationstanken

8. Etologitanken

Jag har kallat de olika delarna för ”-tankar” utifrån att du hela tiden måste ha alla dessa komponenter i huvudet för att uppnå ett fullgott hundägarskap. När du hela tiden TÄNKER på de saker som är viktiga i ett hundägarskap, kommer ditt hundliv att bli väldigt mycket enklare.

Utelämnar du en av de åtta ”tankarna” kommer du inte att nå ända fram och du kommer inte att klara av vilken hund som helst. Se tankarna som en tårta med 8 bitar, där du vid olika tillfällen har en eller flera tårtbitar i ÅTANKE, samtidigt som tårtan alltid ska vara hel. Om du implementerar dessa åtta tankar i ditt huvud så kommer du dessutom att kunna klara dig på egen hand i ditt hundägande! Alla de åtta ”tankarna” bildar tillsammans helheten i att vara en bra hundägare, men vi tar dem i tur och ordning utifrån hur viktiga de är för dig att ta till dig dem. De hänger också ihop på det sättet.

Jag hoppas också att alla upprepningar och repetitioner gör att mitt budskap verkligen når fram. Jag har ju själv ägnat 13 år åt att komma fram till Naturligt Hundägarskap, så även om jag tycker att alla tankarna är glasklart logiska kan det nog behövas lite upprepning. Och om du ibland tycker att det verkar lite för enkelt och lite för logiskt, så är det faktiskt för att hund och hunduppfostran är enkel och logisk. Det är bara vi människor som har komplicerat till det hela!

Om bara några människors hundägarskap blir bättre och enklare tack vare denna bok så har den varit värd all tankemöda och alla år av analyserande. Mina slutsatser om hundar, som till sist utmynnade i denna bok, har i alla fall gjort mitt eget hundägande till en fröjd och gjort att jag vet att varje ny valp i vår familj alltid blir en fantastisk vuxen hund. Helt utan traditionell lydnadsträning och dressyr.

Du kanske inte alltid håller med mig om det jag skriver. Personligen hoppas jag då att det betyder att du ännu inte plockat av dig ”rangordningsglasögonen med ledarskapsfilter”. Min önskedröm är nämligen att människor slutar se hundar som maktsträvande, potentiellt platskrävande varelser och istället börjar se hunden som den gäst i människovärlden den är och samtidigt fokuserar på den inneboende hundsnällhet många hundar faktiskt har.

Jag hoppas alltså att du får en ny syn på hundar genom denna bok. Du får gärna berätta vad du tycker på www.hund.nu där jag har en särskild kommentarssida för denna bok (och kommande böcker).

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments
Ulla Norrman - 24 mars, 2011

Oj, vad jag ser fram emot att läsa denna bok! När kommer den? Årets present, helt klart! Vilka diskussioner det kommer att bli med ledarskapsfascisterna. Äntligen!

Reply
pernilla överström - 14 januari, 2012

Har beställt e-boken, känns som det här sättet kommer att passa mig och mina russlar så bra, har redan börjat testa en del på dom och det känns så bra!! Tack för att du skrev den här boken!

Reply

Leave a Reply: