Uppenbar etologi

Ibland ser man inte skogen för alla träd…

Våra 8 tackor av rasen Klövsjö-får rymmer emellanåt. De är ena riktiga ”agility-får” och hoppar högt om bara stängslet är minsta lilla slakt. Hittills har vi tagit en påse bröd och försökt locka tillbaka dem in i hagen. En inte alldeles perfekt metod, eftersom de inlärningsmässigt får ut jättemycket av att rymma.

Av en händelse rymde de när jag var ute med Electra och den nya valpen, Toyota. När de fick syn på Electra blev de livrädda och sprang genast tillbaka till hagen. Så dum jag har varit! Så oerhört korkat av mig att inte fatta världens bästa etologiska metod att få tillbaka fåren in i hagen: HUND!

Electra är ingen vallhund, men hon är engagerad i fåren vilket är tillräckligt för att de ska tycka att hon är en läskig hund. De senaste gångerna de rymt har jag helt sonika hämtat Electra (med sele, vilket är det naturliga redskapet en sån här gång) och i koppel gått med henne mot fåren. Tjopp, tjopp! – de hoppar över på samma ställe som de kom ut, vilket gör att jag direkt kan åtgärda ”rymmarstället”! Electra gör ingenting, men skrämmer dem med sin blotta närvaro (får är i första hand flyktdjur!) tillbaka in i hagen.

Jag hoppas så småningom att fårens minnesbild av att rymma ändras från det positiva ”gott bröd på gården” till det mer negativa ”läskig hund på gården”, så att de helt enkelt låter bli att rymma. Ibland är etologi enklare än man tror!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: