1

Underkastelse

Även om det finns fler ord för att uttrycka detta begrepp, såsom underlägsenhet, undergivenhet t.ex., så är det fortfarande ett sätt att uttrycka motsatsen till makt, alltså ett maktbegrepp det också. Här handlar det i själva verket om att ”den som är minst motiverad tar för sig minst”. Hos en del individer är det ett personlighetsdrag att inte ta för sig (osäkerhet?), vilket vi makttolkningsfixerade människor då tolkar som att hunden är underlägsen – eller i värsta fall det helt idiotiska ”ranglåg” (se ”rangordning” för förklaring), istället för att försöka se vad hunden säger. Ofta säger hundar som förmedlar dessa undvikande signaler i själva verket: ”- Jag vill inte bråka” (konfliktundvikande signaler), ”- Bråka inte på mig – vit flagg!” (lugnande signaler) och/eller ”- Nu är det otäckt!” (osäkerhet med rädsla) En hund som uppvisar att den ”ger sig” (dvs konfliktundvikande signaler) i en viss situation, kan mycket väl stå på sig i en annan.

Många hundmänniskor av olika status i samhället strävar efter att hunden ska uppvisa ”passiv” eller ”aktiv underkastelse” med sin hundträning. Till och med de som säger sig ha anammat den mjuka ideologin inom hund, jobbar mycket med att hunden ska visa underkastelse av något slag. Det finns även mycket skrivet om att rangordningen upprättas genom underkastelse, inte genom dominans. Allt detta är helt oväsentligt för dig som hundägare, om det ens finns någon egentligen sanning i det i vilt tillstånd! När man ser många exempel på ”dominans/underkastelse” i en hundgrupp så kan det faktiskt vara ett tecken på att gruppen inte är riktigt harmonisk. (Mer om detta står att läsa i inlägget om Dominans, ett inlägg som i och med om att det behandlar motsatsen, egentligen också handlar om underkastelse.)

Det är alltså inte snällt mot en hund att som metod sträva efter att hunden visar lugnande signaler! Det kommer ju av att hunden uppfattar hotande signaler, vilket man kan tänka på. Det är inget farligt att den gör det, det är ju en del av kommunikationen, men som hundägare bör man inte utnyttja att hunden visar lugnande signaler mot människor. Det skapar en osäker hund, eftersom den inte alltid förstår varför vi avkräver den lugnande signaler hela tiden.

Glöm alltså allt prat om att hunden ska visa dig ”underkastelse”! Att hunden uppvisar sådana fredliga och avståndsminskande signaler ska enbart tolkas som att hunden försöker lugna sig själv eller att den försöker lugna omvärlden, t.ex. dig!

Bättre ord än underkastelse för att uttrycka det hunden kommunicerar:

Konfliktundvikande signaler/beteenden

Avståndsminskande signaler

Lugnande signaler

Osäkerhet uttryckt med rädslebeteende

Nu frågar sig säkert någon ”Men om man inte ska sträva efter ”underkastelse” hos hunden, hur ska man då uppfostra den?”

Det är mycket enklare än du tror:

– Belöna och förstärk genom att ge respons till de beteenden du vill att hunden ska ha. Ge t.ex aldrig uppmärksamhet till en hund som hoppar på människor, utan fokusera uppmärksamheten till när hunden står med alla fyra tassarna på marken.

– Öka ditt värde som resurs och tillgång för hunden.

– Var en god förebild, lugn, självsäker och orädd.

– Berika hundens liv så naturligt som möjligt.

– Försök vara så ärlig och kommunikativ du bara kan!

UR VERKLIGHETEN

Mina egna hundar uppvisar ibland lugnande signaler mot mig. Naturligtvis – de är ju hundar! Men jag strävar aldrig efter att de ska göra det. Jag säger till mina hundar när jag tycker att de gör något de inte borde i det mänskliga samhället och jag kan till och med bli väldigt arg på dem – ifall jag blir arg på riktigt, inte annars (se ”Den ärliga ilskan”). Men jag utgår aldrig ifrån att hundarna vet vad som är ”rätt” och ”fel” (en hund vet inte det; en hund kan inte göra fel! Se ”Ledarskap”) och jag strävar alltid efter att de ska få mest respons för de beteenden jag vill ha. När min yngsta tik Sonetti t.ex gnager på vår gungstol av trä säger jag till henne så att hon slutar, därefter berömmer jag henne för att hon gjort det. I hennes huvud blir det till slut en inlärning av att man inte gnager på gungstolen. Dock tar detta lång tid med vissa hundar och min Sonetti är faktiskt en av dem. Driften att gnaga på saker är väldigt stor hos henne, det är den enkla sanningen. Det har inget med ”dominans” eller ”underkastelse” att göra. Och definitivt inget med ”trots” att göra heller, men trots återkommer jag till i ett annat inlägg.

Fler exempel: Sonetti (återigen) är den av mina 19 hundar som varit svårast att lära inkallning. Hon har överhuvudtaget varit en väldigt jobbig valp på många olika sätt. Om jag haft henne i början av min hundägarkarriär hade jag tolkat henne som en ”dominant” hund och strävat efter att få henne att visa ”underkastelse” för att få henne att vara mindre jobbig. Idag vet jag att det är ett helt idiotiskt tillvägagångssätt! Sonetti är/var jobbig för att hon är en hund som är motiverad att göra allt hon kan göra. Kan man bita sönder saker så gör man det; kan man låta bli att komma på inkallning så gör man det; kan man hoppa på människor så gör man det; kan man bita hundkompisarna över nacken så gör man det, särskilt när vi ska ut på promenad. Och så vidare. Jag har ett flertal gånger handgripligen hindrat henne att gå lös på både mig och hundkompisarna (ett respektive två år äldre). Jag har också vid ett antal tillfällen blivit ordentligt arg och irriterad på henne. Men har jag strävat efter att visa vem som bestämmer? Nej. Har jag strävat efter att hon ska visa underkastelse? Nej. Det är helt meningslösa metoder som hunden inte fattar något av. När jag blivit arg, när jag hindrat Sonetti från att attackera hundkompisarna med bett, så har det varit för att jag blivit arg på riktigt över vad hon håller på med. Jag tycker helt enkelt att hon uppför sig oförskämt mot hundpolarna. De har inte klagat nämnvärt, men eftersom jag inte gillat hennes uppförande har jag försökt kommunicera att jag inte gillar det. När hon sen upphört med beteendet, för att istället uppvisa lugnande signaler (hon är ju hund!) så har hon fått beröm. Långsamt har hon fattat galoppen, men än har vi en bit kvar. Så tro inte att mina hundar är jätteenkla och felfria; tro däremot att jag alltid tar en hunds uppförande som ett rent beteende, motiverat av en lust att göra just det beteendet, och definitivt inte som något personligt riktat mot mig!

Hur har det då gått med inkallningen och Sonetti? Tja, jag har aldrig strävat efter att hon ska känna sig ”liten” i förhållande till mig, att hon ska visa mig ”passiv” eller ”aktiv underkastelse” när hon sent omsider kommit när jag ropat. Det jag däremot har gjort är att försökt kommunicera min mänskliga irritation när hon inte kommit genom att helt enkelt ta henne under hakan (eller i skägget eftersom hon har ett sådant) där hon är, släppt henne igen och upprepat detta tills hon fattat, där och då, vad det är jag vill. Minsta lilla ansats till att komma mot mig eller till mig har tok-belönats av en ärligt glad matte; hunden är ju lös och har ett val, och ändå väljer hon att komma till mig! En hel del korv och andra godsaker har det också gått åt. Nu vid ett års ålder kommer Sonetti på inkallning. Så envis som hon är skulle det inte ha gått om jag använt mig av medveten ”dominans” för att åstadkomma ”underkastelse” i detta träningssammanhang. För hunden är det ju en cirkuskonst att komma på inkallning! Allt vi lär hundar är för övrigt cirkuskonster…

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Louise F - 21 mars, 2015

Mycket bra!

Reply

Leave a Reply: