”Rangordning” i en valpkull

Ibland får jag som uppfödare frågan om vem i den aktuella valpkullen som är ”ledaren”, alltså hur ”rangordningen” är i kullen. Jag förstår frågan utifrån de myter som florerar runt hundar, men jag ska ärligt säga att jag aldrig förstått vad jag ska svara. Nuförtiden, när jag i stort sett bara tittar efter hur hundarna kommunicerar, förstår jag det ännu mindre.

Det är nämligen enbart graden av motivation som styr vilken valp som gör vad. Den som är hungrigast äter först, den som är mest leksugen leker hårdast, den som det kliar i tänderna mest för, biter mest. Och så vidare.

Att tiken (mamman) är hård och tuff mot valparna är också något jag ibland får höra. Mitt svar är alltid detsamma: Mamman är snäll på gränsen till mesig!

Hennes uppfostran består i första hand av att hon leker jaktlekar med byteshantering med valparna. I andra hand lär hon dem att kommunicera. De enda (få) gånger jag hört någon tik morra åt valparna är när de gjort henne illa, oftast med tänderna på fel ställen. Att tiken avvänjer valparna med hjälp av morrningar har jag ALDRIG sett hos de 19 kullar jag har haft. Jag tror dock att det kan hända hos kortbenta raser, eller där tiken inte har möjlighet att på ett enkelt sätt slippa ifrån valparna. Mina tikar (12 olika) har nämligen löst avvänjningen mycket enkelt; när tiken tycker att valparna diat klart så går hon bara sin väg. Kvar ligger ett antal sprattlande valpar som inte hinner ikapp sin mor. När tik och valpar fått bestämma själva har valparna varit helt avvanda vid 10 veckors ålder. Utan morrningar och tillrättavisningar.

Den som läser detta bör komma ihåg att jag har schnauzer, en ras som av vissa förståsigpåare anses ganska hård och tuff och därför alltså borde ha ett hårt och tufft klimat sinsemellan. Inget kunde vara mer felaktigt. Rasen är ganska fysisk i sina lekar, men när harmoni finns i gruppen är det lite ”tjafs”. Jag tror att vi hundägare i allmänhet måste inta ett harmoniperspektiv gentemot både våra egna hundar och andras. Ett harmoniperspektiv skulle definitivt föra hundvärlden framåt!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: