Om Ingela Melinder

För att komma i kontakt med mig, ring 0731-809519 eller maila ingela(at)hund.nu.

(Sidan uppdaterad i juni 2013 med helt ny text.)

IMG_4053Utbildad SBK-instruktör sedan 1987, hundfriskvårdare, hundutbildningsinstruktör, hundpsykolog sedan 1996 samt uppfödare av Schnauzer peppar & salt sedan 1992.

Från och med år 2014 titulerar jag mig HUNDSTRATEGICOACH, eftersom det förhållningssätt jag arbetar efter skiljer sig en hel del från det gängse. Det är nämligen vettiga hundstrategier för både människor och hundar som är min styrka.

Om mig och mitt hundliv

När jag var 6 år gammal började jag läsa hundböcker. Jag tror jag plöjde igenom alla hundböcker som fanns på biblioteket i Arvidsjaur, där jag bodde som barn.  År 1978, det året jag fyllde 9 år, skaffade min familj vår första hund, en strävhårig foxterrier. 3 år senare skaffade vi ännu en strävhårsfox, men när jag tidigt flyttade hemifrån föll valet på (mellan)schnauzer peppar och salt.

Adonis

Adonis hette vår första schnauzer och var en riktig gentleman på många sätt. Han kom till oss 7 månader gammal, 1986. När han var 2 år skaffade vi ytterligare en hane, Dafnis, som var Adonis raka motsats. Vid denna tidpunkt i livet var vi (jag och min dåvarande sambo/nuvarande man) väldigt engagerade i Brukshundklubben och läste väldigt många hundböcker. Vi försökte göra så rätt man bara kunde och tyckte bäst om de lite ”mjukare” metoderna. Tyvärr blev det vi trodde var ”rätt” hunduppfostran med Dafnis helt enkelt totalt fel. Vi upplevde Dafnis som en väldigt jobbig hund och ju jobbigare han blev, desto fler råd om tyvärr ganska hårdhänta metoder fick vi.

Dafnis – den förste läraren

När jag senare i livet kom till insikt förstod jag att Dafnis alla nackdelar helt enkelt berodde på total felhantering från vår sida. Att hans hanhundsaggressivitet, tjurighet och vägran att finna sig i det vi ville hade sin grund i den hund-ologiska hantering vi lärt oss genom kurser och böcker och som vi därigenom utsatt honom för. Han var den första av mina hittills 20 hundar som lärde mig att en hel del av det som står i hundböcker fungerar dåligt eller inte alls, oavsett ideologisk inriktning.

Hunduppfödare

Med den första tik jag köpte blev vi 1992 också hunduppfödare av schnauzer peppar & salt. I snitt har vi haft drygt en kull per år och i mitten av 2011 hade vi vår W-kull, vår 23:e kull. Jag har utifrån kennelns 23 kullar fött upp 149 valpar till dags dato med 16 olika tikar som mammor. Jag har uppfostrat över 30 valpar, helt eller delvis, Jag har också tagit över 4 omplaceringar och hunnit äga hela 20 egna hundar. Till det ska läggas ett otal antal valpköpare som delar med sig. Det har gett mig otroliga insikter och värdefulla erfarenheter.

Förändringen

Mitt hundliv förändrades dock radikalt 1996, när jag kom i kontakt med Hundutbildningsgruppen. Allt jag dittills lärt mig, bland annat som SBK-instruktör sedan 1987, ställdes på ända och jag fick extremt många aha-upplevelser. Att utbilda sig till hundägarlärare istället för högstadielärare, som jag planerat, kändes som ett kall. Med Hundutbildningsgruppens utbildningar i ryggen gick jag även andra kurser för olika hundlärare och bildade mig en egen uppfattning. Genom försök och misstag med mina egna hundar i kombination med mycket kritiskt tänkande, har insikterna lett fram till detta nya sätt att se på hundar som jag kallar Naturligt Hundägarskap.

Hundägarskap-Föräldraskap?

Att vara förälder till fyra olika personligheter har också gett mig insikter och erfarenheter som jag använder mig av i min förståelse för hundar som individer samt likheterna och skillnaderna mellan hundar och barn. Att dessutom vara familjehemsmamma har lärt mig enormt mycket, särskilt om levande varelsers basbehov. Eftersom jag blev mamma första gången 1991, sista gången 2002 och dessutom mormor 2011, har jag också sett paralleller mellan trender inom föräldraskap och trender inom hundägarskap.

Djurägare

Vi bor på samma gård som min mamma, så vi är i mångt och mycket en stor-familj (det normala är att vi är mellan 6 och 10 personer runt matbordet.). Vi har också Klövsjö-får och har hittills fött upp över 20 lamm. Jag är också uppvuxen med katter, hästar samt kor och höns till viss del. Marsvin, hamster, undulater och gäss (!) har också passerat revy i mitt liv. Djurtänkande är alltså en naturlig del av min vardag och djurhantering är vardagsmat för mig.

Hundfrisör

Hösten 2012 blev jag av en händelse även hundfrisör på Djurmagazinet i Örnsköldsvik, och fick några månader senare rycka in som vikarierande hundfrisör på Djurmagazinet i Umeå. 30 års erfarenhet av pälsvårdshundar gjorde att jag hoppade på jobbet, även om det var lite trevande i början. Att hantera hundar och hundägare, och att dessutom få studera hur hundägare själva hanterar sina hundar, ger mig som hundpsykolog väldigt mycket. Dessutom är det roligt att få hjälpa hundar att må bättre rena och fina med mindre päls.