11

Om ”Dolda-fel-försäkring”

Blir nästan lite full i skratt när jag läser om uppfödare som stoltserar med att det i valpköpet ingår en s.k. Dolda-fel-försäkring i 3 år. Någonstans på vägen har någon missat väsentlig information här! Det förhåller sig nämligen på detta sätt:

En uppfödare är enligt konsumentköplagen en näringsidkare. En hundvalp är en vara såsom alla andra varor i samhället, så i konsumentköplagens ögon är en hundvalp att likställa med t.ex en brödrost.

Om brödrosten fick fel vid tillverkningen så är det tillverkarens ansvar att se till att det åtgärdas på ett eller annat sätt. För de kostnader som detta kan innebära kan tillverkaren teckna en ”dolda-fel-försäkring”. Samma typ av försäkring kan en hussäljare teckna, för att slippa stå alla kostnader själv om det upptäcks några dolda fel.

Byt nu ut ’brödrosten’ i exemplet ovan till ’hundvalp’ och ’tillverkaren’ till ’uppfödaren’, så har du bakgrunden till de ”dolda-fel-försäkringar” som uppfödare idag ofta tecknar. Uppfödaren tecknar alltså en dolda-fel-försäkring för SINA EGNA UTGIFTERS SKULL! För en uppfödare är det naturligtvis tryggare att ha en dolda-fel-försäkring ifall fel/defekter/sjukdomar uppstår som man inte räknat med.

En uppfödare är ALLTID tvungen att åtgärda fel som kan bevisas ha uppkommit redan när valpen föddes. Som valpköpare är man alltså skyddad av konsumentköplagen i 3 års tid – oavsett ifall uppfödaren tecknat en försäkring eller inte!

Så nästa gång du läser att det ingår en ”Dolda-fel-försäkring” i valpköpet så är det alltså varken en fördel eller nackdel för dig som köper valp. Vill du vara på den säkra sidan måste du teckna en egen försäkring för valpen, eftersom du bara är skyddad mot medfödda, oupptäckta fel enligt konsumentköplagen. Att uppfödare ser det som en merit att teckna en försäkring för sin egen skull kan du numera fnissa lite lätt åt, men bortse från detta i bedömningen om uppfödaren är seriös eller inte.

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments
Renée Östrand - 20 mars, 2010

Helt riktigt det du skriver. Nej dolda felförsäkringen är ingen merit för uppfödaren och ingen direkt fördel för den som köper valp. Finns det en försäkring går ju den in om uppfödaren inte skulle kunna betala. Det kan kännas som en trygghet för valpköparen som annars kan få problem med ersättning om igen försäkring finns.

Reply
  Ingela Melinder - 21 mars, 2010

  Fast TVUNGEN att betala är uppfödaren alltid… – på gott och ont!

  Reply
Veronica - 26 juli, 2010

Har en undran ang dolda fel och tolkningar i försäkringarna. Har en hund på 16 månader. När hon var 11 månader tappade hon pigmentet i ansiktet. Nu har det visat sig bero på att hon fått Vitiligo. Avel, som hon är försäkrad för,täcker inte detta. Dolda fel likaså, ”det hade inte brutit ut innan hon lämnade uppfödaren”! Alltså, dolda fel MÅSTE synas innan man tar hem valpen. Varför heter det då ”dolda fel”?

Reply
  Ingela Melinder - 2 september, 2010

  Det måste du fråga försäkringsbolagen om! De har experter för såna frågor.

  Reply
   Veronica - 12 september, 2010

   Tyvärr, efter att ha ringt runt till flertalet försäkringsbolag, har ingen kunnat ge mig nåt bra svar. Deras ”experter” anser att jag visst kan avla på min tik, vilket gör dem till totalt okunniga i mina ögon. De menar att det enbart är ett skönhetsfel, medan veterinären sägera tt det är genetiskt. Min tanke blir ju att : hur seriösa är försäkringsbolagen som rekommenderar uppfödare att använda ”defekta varor” i avel?

   Reply
Acka - 31 mars, 2013

För mig är det obegripligt att man kan skryta med att man har en ” doldafelförsäkring ” som gäller i 3 år, mycket bra säger man. Jag köpte en hund som levererades, veterinärbesiktad, strax innan han var 8 veckor. Jag tog som vanligt en försäkring för min egen del. Valpen hade inte varit många dagar hos mig när jag tyckte han kliade sig på tok för mycket. Han blev hårlös i ansikte och på låren av allt tuggande. Nu har det konstaterats att han har en genetisk/Atopi och kommer att behöva vaccin livet ut.. Genetiskt för mig är ärtligt och det står även i de handlingar jag fått att det är så och att man inte skall avla på sådant djur.. Jag har sökt veterinär redan när valpen var några månader och han behandlades för ”rävskabb”, 3 ggr, tills de kom på att göra en utredning. Han har alltså lidit av detta sedan jag fick hem honom från uppfödaren. Varför gäller då inte dolda fel försäkringen??? Det medför en mycket stor kostnad livet ut då han skall ha inte bara vaccin utan även cortison samt en Dr Baddakys fiskolja samt allergibad 1-2 ggr i veckan. Det finns inga seriösa försäkringsbolag som låter uppfödare teckna dessa försäkringar och sen gäller dom inte.
Jag som ensamstående och snart pensionär, så man kan ju undra hur det ska gå ihop

Reply
Pontus - 3 april, 2013

Hej.
Är det någon som skulle kunna veta hur jag ska gå tillväga?
Min sambo köpte en hundvalp på en annons för 2 veckor sedan, redan efter 2 dagar fick hunden åka till veterinären där hon fick ligga i 3 dagar och sedan avlivas. Har fått sjukhusräkningen på 15000:- kr nu, vem är det som ska betala detta? Vi försäkra hunden direkt men den började inte gälla förrän 14 dagar. Hunden var besiktad utan anmärkning och ändå avled den av såkallad valpsjuka. Någon som har varit med eller hört om något liknande som skulle kunna ge mig ett tips hade jag varit evigt tacksam.

Reply
  Ingela Melinder - 3 april, 2013

  Försäkring brukar kunna tecknas utan karens ifall valpar är under 4 månader. Kolla upp det isåfall. Men vänd er omedelbart till konsumentvägledare i kommunen alternativt Allmänna Reklamationsnämnden och kräv att få hjälp i detta fall. Om valpen var registrerad i Svenska Kennelklubben så kan de hjälpa er. I annat fall får ni nog själva strida för att få rätt emot uppfödaren/försäljaren av hundvalpen.

  Köp hundvalp från SKK-uppfödare nästa gång, är mitt råd. Då är ni mycket bättre skyddade, även om valpen är dyrare i inköp. Det verkar som att hundvalpar (oregistrerade och blandraser) har blivit ”Big Business” i samhället idag, och så länge som dessa valpar säljs och inbringar pengar till säljarna så kommer denna verksamhet att fortgå. Konsumentmakt – att vägra köpa – gäller även på hundvalpar!

  /Ingela

  Reply
Acka - 5 april, 2013

Hej Ingela,
skriver igen. Jag har som jag tidigare nämnt köpt en hund som nu konstaterats lida av genetiskt Atopi, en mycket svår klåda för hunden och med vaccin livet ut som behandling.
Jag har kontaktat SLU – Uppsala lantbruksuniversitet och genom dem fått länkar angående forskning kring denna besvärliga klåda. Där står bl a att det är till skillnad från infektionssjukdom en obotlig sjukdom med livslångt lidande för hunden och att man kan behandla med vaccin DOCK ICKE bota utan bara om möjligt lindra hundens klådtröskel. Där står också att man INTE bör avla på sådan hund eller sådan hunds släktnigar sin avkommor, föräldrar o s v.
Hur ställer du dig som hunduppfödare, OM du skulle få sådan valp/valpar i dina kullar.. Skulle du fortsätta avla på tiken? Om du skulle fortsätta avla på tiken eller avkomma efter tiken, skulle du då upplysa eventuell hanhundsägare om att det förekommer sådan genetisk sjukdom i aveln?

Jag undrar därför att jag vet att den kennel jag köpt hunden hos nu tänker avla på min hunds moder för att där kanske få en tikvalp för att så småningom fortsätta aveln med denna tikvalp.
Mvh
Acka (hoppas få ett svar på hur du ställer dig till detta)

Reply
Gunnel Alsterbrink - 28 februari, 2014

Jag fick en tik som jag själv behöll och som i samband med sin andra valpkull fick Cushing. Dåvarande kunskap var att det inte var något fel på valparna utan ”en olyckshändelse”. Senare fick en halvsyster också Cushing och ett par månader senare även min stamtik (då 10½ år) och en valp till den först insjuknade tiken. Alla utom stamtiken drabbades vid 4½ års ålder. Nu vet man att Cushing troligen är ärftlig och jag stoppar all avel på mina tikar. Dessutom har jag kontaktat alla valpköpare och informerat dem om situationen och att hundarna inte bör gå i avel. De som köpt valpar efter att den första insjuknade informerades givetvis redan när de funderade på att köpa valp. Men med det besked jag i dåläget hade.
Om jag vet att min hund har ärftliga hälsoproblem är det en självklarhet att inte avla på den. Eller, om det finns en liten avelsbas, se till att den andra föräldern är fri från det problem som min hund har – OM det inte ärvs dominant! Då är det tvärstopp.

Reply
Catharina - 8 juli, 2015

Hej!

Jag sitter här med min lilla chihuahua som vi nyligen fått en diagnos på….de är 2 vener till levern som växt ihop. Så nu den 16 juli bär det av fr Dalarna ner till Stockholm för röntgen och operation. Nu till min fråga…min uppfödare har fått ok fr sitt bolag att detta ska gå på hennes doldafelförsäkringar. ….å då trodde jag verkligen att dom skulle betala HELA paketet. Men enl. min uppfödare så betalar dom endast 12,000 resten ska jag själv betala. Alltså över 20 000…… Kan detta vara möjligt?
Min valp blev dessutom 1 år nu i början av April 2015.

HJÄLP!!!!!

Kan det vara så illa……..

Vart kan jag få hjälp???

Snälla behöver svar.

Mvh
Catharina

Reply

Leave a Reply: