28

Om Cesar Millan

”Mannen som pratar med hundar” – ja, du vet säkert vem jag menar. Han verkar vara väldigt populär bland många hundägare, likaväl som jag stött på många som tycker att han är alldeles för hårdhänt med många hundar.

Jag har under en tid roat mig med att se en del av de Cesar Millan-avsnitt som visas på svensk tv på dagtid. Min sammanfattning av dessa avsnitt ihop med lite annat jag sett med Cesar (på bl.a youtube.com) är följande:

Cesar Millans charmiga leende och utstrålning slår igenom tv-rutan på ett sätt som få människor förmår. Trots att han inte har någon utbildning inom hundpsykologi (och av hans sätt att uttrycka sig måste man dra slutsatsen att han överhuvudtaget inte läser etologi!) så får han oss att tro att han verkligen vet vad han pratar om. Det är trots allt imponerande.

Cesar har två styrkor som slår an hos hundägare, både de som med behållning tittar på tv-programmet och de hundägare han hjälper i tv-rutan. Den största av dessa två styrkor är hans fullständiga oräddhet. Utan en blinkning går han i clinch med hundar han inte känner och följdaktligen inte har någon relation till. Utan att reagera provocerar och utmanar han hundar så att de försöker bita honom. Jag måste säga att det är imponerande. Om hundägare i allmänhet vore så orädda som Cesar skulle vi ha lite mindre hundproblem.

Den andra av hans styrkor är att han lyckas få hundägare att bli lite mindre rädda och lite mer självsäkra gentemot sina hundar. Hans snack om energier, som ofta är det som stärker hundägarna, störde mig mycket i början, men allteftersom har jag sett att det nog finns nog i en poäng i det. Och det jag lär ut till hundägare om vikten av vilka signaler man sänder ut, kanske i grund och botten är samma sak som Cesars energier.

Men sen är det faktiskt slut med min beundran för Cesar Millan! Han har nämligen väldigt stora svagheter också. Den absolut största av hans svagheter är hans extrema enkelspårighet. Det är mycket tröttsamt för mig – som vet att allt detta med flockledare, alfa-varg, rangordning och dominans är begrepp som etologer och vargforskare världen över försöker lämna bakom sig – att se en hundguru tolka alla hundars beteendevarianter som dominans, utan någon som helst urskiljning. Enligt mig är han urusel på att läsa hundar! Han missar extremt ofta hundarnas lugnande signaler, som t.ex munslickningar, huvudvridningar, blinkningar etc. Han misstolkar ofta också utslag av stress såsom ren aggressivitet. Han använder ett maktspråk om hundar som känns som om det vore hämtat från en fängelsemiljö, där man hela tiden måste vakta sin rygg.

Nästa stora svaghet är att han alltför ofta är hårdhänt mot hundar – som han mestadels inte ens känner! Bland det värsta jag sett var en stackars pitbullterriertik vid namn Emily som frustrationsgnällde när hon såg andra hundar. Cesar tolkade detta som vanligt som aggression och höll faktiskt på att strypa hunden. Det är alltid uppenbart att Cesar inte kan kontrollera en hund utan att sätta halsbandet bakom öronen. Det är ett gammalt trick som hundutställare använt sig av för att få mer kontroll på hunden tillfälligt i ringen. När halsbandet åker ner igen så är det likadant igen. Så det är klart att det går att få hunden ”lydig” med hjälp av det. Någon kommunikation är det dock inte tal om och promenaderna blir definitivt mänskliga promenader, inte hundiga.

Ett fall som faktiskt fick mig att skratta åt Cesar var blandrasen Tobi, som enligt ägarna var ”aggressiv” mot besökare i hallen. I mina ögon var han bara en vanlig osäker hund, som tyckte att besökare var jobbiga. Tobi hanterade helt enkelt situationen på det enda sätt han kunde komma på: han skällde på dem. När Cesar tog kopplet (!) från matten i hallen i en besökar-situation så bet hunden Cesar! När så matte sa ”Det var första gången han bet någon”, kunde jag inte låta bli att skratta högt! Typiskt Cesars provocerande metod! Denna Tobi, som jag själv skulle ha ordinerat godis vid dörren och en avslappnad attityd hos ägarna och lite till (som blir för komplicerat här), diagnosticerades av Cesar som ett alltför svårt fall och i behov av rehabilitering. Först fick familjen en veckas träning, därefter tog en annan hundtränare (godkänd av Cesar) hem Tobi till sin ”flock” i sex veckor! Efter det fick Tobi vara i två veckor hos Cesar. När hunden sen kom tillbaka till familjen kvarstod problemet (- Nähä?!) och de fick fortsätta träna. Nu ordinerade Cesar godis i hallen och att familjen körde ner hunden när han sprang efter någon. Efter 6 månader var det fortfarande inte ok, dock bättre. Och då pratar vi om en hund som skällde på besökare samtidigt som han viftade på svansen, samt som jagade barn som sprang inomhus. Han var inte farlig, eftersom han inte gjorde mer än så. Denna hund behövde alltså 8 veckors rehabilitering borta från hemmet, enligt Cesar!

Annars är min största reflektion när jag tittar på Cesar Millan att om de hundägare han träffar har disneyfierat sina hundar och i många fall till och med ”mammar” sina hundar, så omprogrammerar Cesar dessa hundägare till att se hundar som maktgalna djur som man bör ha distans till och som ska finnas till för människors skull, och som dessutom kommer att ”ta över” om man inte hela tiden vaktar på sin rygg.

Sen undrar jag varför Cesars egna hundar aldrig verkar glada över att se honom? Att man inte ska uppmuntra och förstärka stressbeteenden hos hundar är naturligtvis snällt mot hunden, men Cesars hundar är liksom nollställda gentemot honom. Är det verkligen så vi vill ha våra hundar, nästan neutrala i sitt förhållningssätt till oss?

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta över Cesar och hans framfart i tv-rutan. På ett sätt hjälper han hundägare att bli lite modigare mot sina hundar, men det som verkar ha slagit an mer är att vanligt folk tror att det enda hundar vill ha är makten över människofamiljen. Och hundarna blir behandlade och sedda därefter. Egentligen måste man ju tycka att det är tragiskt att man väljer att visa en hundguru vars metoder följs av varningstexter av typen ”Don’t try this at home!”. Att man väljer att visa en så omstridd person som CM. För omstridd i USA är han minsann också, just för sina ibland brutala metoder. Han är ju t.ex inte främmande för att använda stackel även i vardagssituationer.

Min slutsats om Cesar Millan är att han gör en del bra saker, men att han borde bli lite mer ödmjuk inför den etologiska vetenskapen och vad man kan lära av den. Då kanske han skulle kunna bli ganska bra, med lite kunskaper om inlärning, hundars lugnande signaler och den senaste etologin. Men som det är nu, med sina hemmasnickrade makttolkningar av alla hundar rakt av, tycker jag att den enda behållningen av ”Mannen som talar med hundar” är att Cesar ser rätt bra ut. Något vackert att vila ögonen på, som man dock lika gärna kan vara utan. Inte kan han tala med hundar i alla fall, han kan ju inte ens läsa av deras nyanser!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 28 comments
Linda - 13 augusti, 2009

Jag tycker det är bra att du skriver just om detta eftersom det är såå många som tycker CM är ”best of the best” när det gäller att ”uppfostra hundar” tyvärr… och det blir ju dessvärre så att även om han menar att man inte ska prova hans metoder hemma så är det många som gör det! Det som förvånar mig mest att det har kommit så många ”förståsigpåare” runt omkring en som minsann tycker en massa saker om hur jag agerar tillsammans med min hund! För de har ju sett hur CM gör och det är ju rätt såklart…enligt dem…ofta har de inte ens hund själv heller….

Reply
Agneta - 17 augusti, 2009

Jag älskar att läsa dina kloka ord! Önskar att fler skulle kunna/vilja anamma det tänket när det gäller hundar.

Reply
Gunilla - 10 oktober, 2009

Åh! Detta var som balsam för själen just nu. Du är inte bara bra på hundar utan du är en jäkel på att uttrycka dig också! Detta var nästan det bästa jag har läst om Cesar Millan. Precis som Linda härovan är jag så obeskrivligt, helt enormt fruktansvärt less och trött på alla Cesarbeundrare som hela tiden tycks känna ett inre tvång att upplysa en ofrivillig lyssnare om hur dennes hund ska uppfostras. När jag hade hunden med mig till kontoret en period så talade en arbetskamrat om för mig att jag inte fick pussa min hund. Varför då?? Jo, det har Cesar Millan sagt. Gud hjälpe mig! Jag råkar ha tagit hand om en omplaceringshund som hade en del stressbeteenden. Jag visste inte vad jag gav mig in på. Det skulle visa sig att det var otroligt tålamodsprövande, inte själva hunden förståss, utan omivningen som hela tiden skulle tycka och komma med ”goda” råd. Till slut spred jag ut en lögn om att vi gick till en hundpsykolog och då blev det lite bättre. Det gjorde vi ju inte men jag kunde hänvisa till att min fantasihundpsykolog sa det ena eller andra som jag tyckte var bra. Jag har fått ordning på min hund och vi stortrivs ihop. Vet ni vad? Jag har insett att det är en mänsklig rättighet att träna och uppfostra sin alldeles egen hund helt själv utan inblandning av experter, om man vill.

Reply
Ingela Melinder - 12 oktober, 2009

Tack för berömmet!

Tycker att din ”idé” om en fiktiv hundpsykolog är lysande, Gunilla! Om någon frågar om namnet så kan du ju bara svara ”Mållgan Åberg”… Det är dessutom precis så jag önskar att folk gjorde, lyssnade till sina egna kunskaper – som faktiskt finns därinne hos alla!

Reply
Hans - 17 juni, 2010

Det är ingen som har funderat på att Cesar Millan har mer erfarenhet av hundar än alla här tillsammans?
* Att han äger en flock på bortemot 30 hundar där alla är lugna, balanserade och fredliga
* Att han jobbat sig upp från att ta 10 dollar i timmen till att arbeta med miljonärer och filmstjärnor _endast ryktesvägen_
* Att han dedikerat sitt liv åt hundar och gjort mer för dom och dess ägare än förmodligen någon annan enskild individ på vår planet
* Han uppnår resultat gång på gång på gång där andra har misslyckats
* Ingen av de personer som faktiskt har träffat och arbetat med honom stämmer in i kritiken

All kritik riktad mot denne man kommer från det faktum att dom flesta inte klarar av att vara den starka ledare som han är. Istället för att då se sina egna svagheter och reflektera över varför man misslyckas där han lyckas så går man istället den fega vägen och börjar leta fel i hans metoder, hans filosofi och hans ordval (vilket är ganska lätt då hans engelska är långt ifrån fulländad). Man greppar efter halmstrån som skulle kunna motivera att man låter bli att följa hans goda råd som bevisligen fungerar. Man vägrar inse att hans hundar har ett bättre liv än ens egen hund.

Sådant leder till exempel till påståenden som att han inte kan kontrollera en hund utan ett koppel bakom öronen. Där har du VERKLIGEN låtit fantasin skena iväg på ett högst pinsamt sätt! Han har över 30 hundar springande löst på sin bakgård och dom lyder hans minsta vink. Det finns bilder på när han pekar på en hund flera meter bort varpå den omedelbart lägger sin ner i en undergiven position. Ber han om utrymme så får han det omedelbart. När dom skall matas så finns det inte den minsta tvekan om att man väntar på sin tur (den mest tålmodiga får alltid mat först i Cesars hundgård). Dessutom så trycker han alltid alltid på att kopplet ej skall vara spännt. Och man ser också tydligt att när han går med hundar så är det slakt 99% av tiden. Använd ögonen och huvudet.

Vidare så är du barnsligt rädd för allting som har med ledarskap, dominans, rank osv att göra även om du snuddar vid ämnet ibland. Det närmaste jag har hittat bland dina skriverier är ”Var därför fysisk och envis med din hund så att den tror att du är starkare och envisare.”. Kalla det vad du vill, blunda för sanningen om det nu passar men när Cesar snackar om dominans så menar han bara precis de sakerna som du säger. Att man skall vara en förebild och guide och visa vägen. Denna ambition kan du glömma bort om hunden inte respekterar dig och så enkelt är det.

Det är ingen annan än DU OCH DIG SJÄLV som associerar detta med ord som maktgalen och att det skulle handla om någon konstant kamp om att trycka ner den andra. Det är DU som VÄLJER att tolka det så, så det får stå för dig.

Ett annat löjligt svepsjäl till att han skulle ha fel är att hans hundar inte ”verkar” bry sig när han dyker upp. Att börja hoppa, skälla och bli så upphetsad så dom nästan kissar på sig tolkar människor som positivt och hejar på sina stackars djur när detta beteende uppvisas. Det är absolut inte naturligt och/eller någonting som ökar hundarnas välbefinnande, bara ditt eget. Du kan ju ta och gå igenom alla forskningsrapporter från etologer och vargforskare och se om jag har fel. Finns det över huvud taget några vilda djur som beter sig på det viset när dom stöter på sin mamma/pappa/flockmedlem eller unge? Mer om detta hos en synnerligen skarp cesarkritiker: http://www.4pawsu.com/leaderadv.htm. Näst sista paragrafen där diskuterar ”SERENE HOMECOMING” som odelat positivt.

Sedan ställer du frågan om ”man” verkligen vill ha lugna hundar när man kommer hem. Så den gången passade det minsann bra att människans vilja fick gå före hundens välbefinnande? Att du har mage!!

Reply
  Ingela Melinder - 17 juni, 2010

  Det är intressant att du verkar bli så upprörd över att jag kritiserar Cesar Millan. Det är också intressant att du inte reflekterar över att jag inte är odelat kritisk, utan att jag faktiskt tycker att han gör en del bra saker. Om du tittar på inlägget ”Russinen ur kakan” så ser du att jag tycker att många s.k. hundguruer har någonting att bidra med, även Cesar.

  Cesar har gjort enormt mycket för att den amerikanska hundsynen ska vända från disney-fiering till en syn på att hundar är hundar. Jag är den förste att applådera det! Men nu befinner sig inte den hundägande svensken där, utan i Sverige är det största problemet att hundägare är så rädda, enligt min åsikt. Där gör Cesar ingen större nytta. Otaliga är de hundägare jag mött som använt sig av CMs metoder (som de ser ut i teverutan!) och där problemet har förvärrats på grund av det. Cesar är visst en ”naturbegåvning” när det gäller fingertoppskänsla för hundar, men han – som så många andra hundguruer – lyckas inte lära ut det till folk. Det han uppnår i teverutan är att folk börjar se hunden som någon som vill ”ta över”. Om du tror att det är etologiskt korrekt borde du nog läsa på lite mer.

  Ju mer jag läser igenom din kommentar, ju mer känns det som att du inte riktigt har läst mitt inlägg om CM, utan fastnat vid vissa saker. Jag ställer nämligen inte frågan om man vill ha lugna hundar när man kommer hem, jag frågar mig om vi vill ha hundar som är neutrala mot oss. Det är inte samma sak.

  Vidare skriver jag inte att CM inte kan kontrollera sina egna hundar. Om hans egna hundar skriver jag inte så mycket, vilket framgår av inlägget. Halsband bakom öronen är det som frekvent används på de hundar han har att göra med i teverutan, alltså klienterna; så frekvent att hans fru till och med uppfunnit ett speciellt halsband för att det åtstramande/strypande halsbandet ska sitta bakom öronen och inte runt halsen. Själv föredrar jag att använda sele på hundar och lär ut att man måste få hunden att lyssna på rösten, inte kopplet.

  Det är också ett faktum att hundar inte är skapta för så stora hundgrupper som 30 – 40 individer, utan lever i familjegrupper i vilt tillstånd. Ju större grupp, desto fredligare hundar eftersom de förlorar för mycket på konflikter. Titta på många hunddagisgrupper, t.ex.

  Du skriver att ”All kritik riktad mot denne man kommer från det faktum att dom flesta inte klarar av att vara den starka ledare som han är.” Det kan du ju omöjligt veta! Vad det gäller mig så har den mesta kritiken sin upprinnelse i att han visar metoder i teverutan som snuddar vid djurmisshandel, samt att han är oerhört enkelspårig i sin hundtolkning. Personligen är jag familjehemsmamma med erfarenhet av väldigt många tonåringar med diverse problem samt kommer nu till hösten att äga min 20:e hund. Jag tror nog att jag är lika mentalt stark som Cesar, men jag vill inte ha det förhållningssättet till hundar. De är gäster i min värld, människovärlden, och måste anpassa sig därefter. Men jag behöver inte bestämma hela deras liv för att vi ska kunna leva ihop.

  Angående ditt påhopp om att jag är ”barnsligt rädd” och att jag menar samma sak i mina skriverier som alla andra menar, särskilt Cesar, så är det inget problem för mig att JAG menar samma sak men använder andra ord. Det är ett problem för VANLIGA HUNDÄGARE att man säger dominans, ledarskap etc. när man menar tusen olika saker, men klumpar ihop dem till några få begrepp som det tar åratal av hundägande att få grepp om. Vad är lättare att förstå om du är ny hundägare; ”Var därför fysisk och envis med din hund så att den tror att du är starkare och envisare.” eller ”Du måste visa dominans över din hund”?

  Du verkar bli väldigt upprörd över att jag tycker och tänker annorlunda än du, och det är inte första gången jag stöter på det. Det är väldigt intressant att många hundägare (tyvärr mest män) blir provocerade av att någon ser på hundar på ett annat sätt och använder andra ord. I slutändan måste man ju titta på vad som gagnar hundarna och hundägarna, och där tror jag att min tolkning av att bena ut vad som egentligen menas med många diffusa begrepp inom hundvärlden kommer att hjälpa fler än någon som sitter i teverutan och fortsätter att använda dessa diffusa begrepp.

  Jag misstänker att du kommer att vända dig emot orden ”diffusa begrepp”, men den krassa verkligheten är att oerhört många hundägare aldrig får riktigt kläm på ”ledarskapet”. Är det då fel på alla dessa hundägare, eller är det fel på begreppet?

  Ingela

  Reply
   Hans - 18 juni, 2010

   Hej igen.

   Och tack för att du tog dig tid att läsa och svara. Det hade jag faktiskt inte vågat hoppas på. Åtminstone inte att det skulle gå så fort!

   Ärligt talat så hade jag byggt upp ganska mycket frustration från att kolla runt på diverse ”anti-cesar” sajter innan jag bestämde mig för att göra ett inlägg i debatten och då råkade det bli här.

   Du är långt ifrån dom värsta men du använder ändå ord som ”urusel”, ”extremt enkelspårig” och påstår att han är alltför hårdhänt. Ja det finns lite positiv kritik men från en läsares perspektiv så märker man hela tiden en negativ underton i det som handlar om hans styrkor. Det är ständigt nedlåtande: ”han får oss att TRO att han vet vad han pratar om”, ”han saknar ju faktiskt formell utbildning”. Du konstaterar snabbt att det finns två (men absolut inte mer!) saker som är bra, och att resten är skit. Lura inte i dig själv att artikeln har en neutral ton.

   Det kan hända att du har ändrat uppfattning sedan den skrevs och man får ju faktiskt det intrycket när du erkänner att han är en naturbegåvning med fantastisk fingertoppskänsla. Jag håller helt med! Däremot håller jag inte med om att han misslyckas med att lära ut det. I varenda avsnitt så trycker han på att hans jobb är att träna människor (och rehabilitera hundar). I många avsnitt så förekommer det folk som har tittat på programmet och försökt härma honom (trots varningarna) och misslyckats men när han väl dyker upp och börjar arbeta med familjen så dröjer det inte länge förrän dom fattar. Han får dom att förstå. Han är bra och effektiv på att utbilda folk till bra hundägare.

   Att folk inte lär sig genom att titta på programmet tycker jag inte att Cesar Millan skall lastas för. Någon på natural geographic har bestämt att man skall hinna med 2-3 fall under en timmas tid och det skall dessutom ha ett visst underhållningsvärde. Att du vänder dig mot det programformatet är en sak men att hacka på Cesar är en helt annan. Tycker du att han borde vägra att ställa upp om dom inte ändrar programmet? Skulle du göra det?

   Cesar säger aldrig att hunden vill ta över. Han säger ofta att hunden inte tänker, reflekterar eller vill någonting alls. Den bara reagerar. Vad han däremot säger är att hunden behöver en stabil ledare och om den inte upplever att den har det så gör den sitt bästa för att själv kliva in i den rollen och det är inte bra för någon inblandad.

   Om du och vissa etologer påstår att en vargflock/hundflock inte behöver en ledarfigur (eller förebild/idol/guide eller vad du nu vill kalla det) så tror jag, vad forskningsresultaten nu än visar att ni inte faktiskt inte har använt sunt förnuft speciellt flitigt. När flocken till exempel skall förflytta sig för att byta jaktmark, hitta vatten, hålla sig borta från rivaliserande flockar eller vad man nu kan tänka sig så tror jag inte direkt att dom genomför en omröstning i gruppen. Ledaren tar beslutet och dom andra föjler och det är helt naturligt och självklart och det är så dom vill ha det och allting ANNAT skapar stress. Människor i dagens samhälle tycker att allting som påminner om diktatur/envälde är så hemskt att man knappt kan tänka på det men hundar är inte människor eller hur??

   De förprogrammerade instinkterna som gör att hundar konkurrerar om ledarpositionen aktiveras då den gamle på något sätt förolyckas eller skadas, något som faktiskt händer i naturen. Så länge som det finns en stark ledare så är alla i flocken tillfreds och det finns inget behov av att någon annan försöker ta över eller hävda sig. Detta förklaras också i programmet om man tar sig tid att lyssna på vad han faktiskt säger.

   Vad gäller om han kan kontrollera hundar utan halsband så lämnade du inga förbehåll för hans egna hundar utan du skrev att utan koppel så kan han inte kunde kontrollera hundar punkt och det är helt enkelt inte sant, vare sig när det gäller hans egna eller helt främmande.

   För övrigt så är det (som du säkert vet) inte naturligt för en hund att lyssna på röstkommandon utan snarare på kroppsspråk och fysiska signaler.

   Att han är enkelspårig håller jag inte heller med om. Det kan hända att den som väljer ut vilka fall som skall filmas är enkelspårig. Eller också så är det så att de flesta problemhundar kan rehabiliteras med liknande metoder. Är du enkelspårig bara för att du alltid förespråkar ”naturligt hundägarskap”?

   Reply
    Ingela Melinder - 18 juni, 2010

    Vill bara förtydliga två saker: 1. Jag skrev ”naturbegåvning” med medvetna citationstecken. 2. Vargar lever i familjer där föräldrarna naturligtvis ”bestämmer”. Det avgör inte på något sätt hur vi människor ska förhålla oss till en annan art såsom hunden.

    Eftersom vi kan traggla meningskiljaktligheter i hur många kommentarer som helst, tyvärr till ingen större nytta, så vill jag bara be dig, Hans, att du läser min bok när den kommer ut. Därefter skulle jag gärna diskutera med dig, för jag misstänker att du är en sån som har behövt imponera på dina hundar för att få dem att lyssna, förmodligen för att du haft såna hundraser. Jag har själv såna hundar, som inte går att träna på helt frivillig basis från deras sida. Men mitt förhållningssätt till mina hundar är ändå inte att jag behöver oroa mig för att jag inte är deras ledare, eftersom jag helt enkelt inte är det! Mitt eget hundliv blev extremt mycket enklare när jag släppte tanken på att måsta vara ”ledare” och istället fokuserade på det som var viktigt.

    Så återigen, läs min bok när den kommer ut är du snäll!

    Ingela

    Reply
     Jonny - 13 oktober, 2012

     Nu är ju tråden 2 år gammal men jag vill bara säga några få saker pga iritation i det jag läst.

     1 bara för det är din 20:e hund så betyder inte det att du kan mkt om att rehabilitera hundar! Något sm Cm har syslat med länge(baserad på de du skrivit m dig själv)

     2 Kanske är väldigt lätt för dig att sitta framför tv rutan och säga om en hnds beteende med sätt dig själv i den situationen så är jag säker på att du blivit stressad. Liksom många andra stor käftare…

     3. Hans har en poäng i det han skrivit ang filmningen. Vem vet om dom klippt in en scen med någon annan vilket reslterar till fel tajming.

     4. Kan förstå att du kom in med en kommentaren om att hans ska läsa din bok i brist på ord efter att han träffade alla öma punkter du har. Sorligt nog så är jag säker på att du är en vek ledare och allt för snobbig mot dina hundar precis som alla tror att hundar är människor.

     5 känns det jobbigt med allt det jag skrivit som om det är riktat skarpt mot dig personligen istället för debatten? Tänk efter vad du själv sitter och försöker att göra med din text.

     Reply
    Liselott Johansson - 4 september, 2011

    Vill bara tacka dig om och om igen för dina ord! Det styrker mig i det jag har sett och försöker få kritiker att förstå! Rätt ord på rätt plats och det med bravur! TACK!

    Reply
   Barre - 24 juli, 2015

   Alltså jag håller helt me Hans! Ni andra vet ju ingenting om hundar och ni är nog bara avundsjuka på Cesar

   Reply
  Janne - 21 augusti, 2010

  Kunde inte sagt det bättre själv. CM använder aldrig mer våld än vad som krävs, han håller ofta kopplet mellan fingerspetsarna.
  För egen del har jag inte kunnat ha hund själv förrän nyligen pga, arbete. Ändå har jag alltid haft väldigt lätt för hundar, dom har gillat mej och jag har ofta fått dom att lyda mej bättre än ägarna. (UTAN NGN FORM AV VÅLD)
  Har själv aldrig riktigt förstått varför, men nu efter att ha sett CM så fick jag förklaringen, jag bemöter hundar väldigt likt som han gör. Hans program har lärt mej att finslipa det. Har nu en Schäfer, har bara behövt ge honom små korrigeringar enl, CM och han är redan som en dröm. Trygg med mej, kan lämna honom i hundgård (70m2) Går fint i koppel men behöver mer träning vid möten.
  Han var över 5 månader när jag fick honom, uppväxt med 5 syskon och dess tuffa lek, han beter sej som en hund ska, vill ha en trygg ledare…

  Koppel metoden har jag redan kunnat gå ifrån, behöver inte ha det högt längre efter bara en vecka, svarar ofta på hysh ljudet. Då jag behövde korrigera honom räckte det med svaga knyck. Hur kan det vara bättre att ha kopplet långt ner och rycka så att hunden flyger en halvmeter i sidled, vilket man ofta fortfarande ser. Det är då det blir fel, om folk först har sett dom hårda rycken och sen tillämpar det med kopplet högt upp….

  CM är oerhört duktig… Jag tillämpar hans metoder för ”uppfostran” och ev, träning gör jag med belöning… Det är skillnad på detta. CM har inte i ett ända program sagt att hans metod ska användas som träningsalternativ, hans metod är till för att få in hunden på rätt spår, att ägarna ska vara en repekterad flockledare som hunden är trygg med. Sen kan man hålla på med annan träning med belöning.

  Reply
Hans - 20 juni, 2010

Tack, det känns som en ganska bra sammanfattning när du säger att du gjorde det enklare för dig själv genom att börja låtsas som om ledarskap inte hör hemma i hundvärlden.

Det är väl knappast ett rimligt krav att jag skall vänta en obestämd tid på att det skall komma ut någon bok som du tänker skriva som jag dessutom skulle betala för och läsa trots att jag har klargjort att (och varför) jag tycker att du har fel?

Hur skall jag kunna ta dig på allvar när du säger att det är viktigt att visa vem som är envisast samtidigt som du antyder att det skulle vara något fel med att ”imponera” på sina hundar? Kom nu ihåg att det är du som valt bägge dessa formuleringar. Jag är faktiskt inte ens säker på vad du menar med att imponera på sina hundar men det låter ju väldigt myckte som att man skulle visa hunden hur bra man är på något. Tex envishet. Eller? Jag skulle aldrig tänka tanken att jag skulle behöva imponera på någon hund. Helt fel där.

Om du hade satt dig in i vad Cesar snackar om och lär ut innan du sågar honom så skulle du veta att ledarskapet han snackar om inte på något sätt handlar om att imponera eller dominera på ett negativt sätt. Det är ingenting som man ”oroar” sig för. Varför skulle man göra det? Det handlar om kroppsspråk. Att alltid ha klart för sig vad man vill uppnå. Inte vara tvetydig. Att vara lugn och stabil och tro på sig själv. Att leda UTAN att se ner på den andra. Att leda för ANDRAS skull och inte för sin egen. Att korrigera oönskade beteenden utan känslor, aldrig ”bestraffa”. Att man faktiskt måste fatta beslut som hunden inte klarar av att ta själv.

Alla negativa associationer som du tar upp, exempelvis att man skulle behöva styra djurens liv i minsta detalj och att man skall se dom som maktgalna, har kommit från din egen fantasi. DIN EGEN! De har absolut ingenting att göra med Cesar utan bara med dig själv. Jag tycker verkligen att det är synd att du låter sådant hindra dig från att lära av honom och dessutom hindrar andra från att lära genom att håna och såga honom som du gjort här. För det går att lära sig otroligt mycket från ”The Dog Whisperer”.

Om du inte hade varit så insnöad på din disneyfierade syn på hundar (för det är precis vad det handlar om även om du ironiskt nog hyllar Cesar för att ta bort diseyfieringen) som ”instinktivt” känns rätt för dig för att du är människa, så skulle du förmodligen ha förmåga att förstå att han har otroligt mycket mer erfarenhet än dig och att han bara vill hundarnas bästa och att han uppnår resultat på hundar som du inte ens skulle ta dig an.

Det finns många bluffmakare på TV Men han är inte en av dom!

För öwrigt så är jag medveten om att det finns en studie på någon stabil vargflock där man inte har lyckats observera speciellt mycket ”dominant” beteende inom gruppen under en någon viss utvald tidsperiod. Den studien väljer många att tolka som att den stödjer deras ”instinkt” om hur hundar fungerar. Men en sådan studie är naturligtvis helt irrelevant i vårt sammanhang eftersom man tittat på en stabil flock där det inte råder någon tveksamhet om rangordningen. Den studien ger ABSOLUT INGA belägg för att hunddjur klarar sig utan ledare. Om man vill luta sig mot vetenskapen så får man allt ta och inta ett någorlunda vetenskapligt förhållningssätt gentemot densamma och inte bara grundlöst proklamera att den stödjer ens egen teori.

Reply
  Ingela Melinder - 2 september, 2010

  Hans: Det är intressant att du blir så upprörd över att jag bloggar en åsikt om en människa på andra sidan jordklotet. Det är intressant att du har så många åsikter om MIG utifrån detta.

  Det skulle dock vara ännu intressantare om du också gav både ris och ros åt CM, som jag gjort, istället för att helt okritiskt hylla honom som en Guru.

  I min värld kan alla människor vara hundägare, om de bara förstår hur hunden tänker och agerar därefter. I min värld behöver ingen hundägare skaffa sig speciella egenskaper för att kunna ha hund, de behöver bara bli medvetna om vad de gör när hunden gör.

  Det skulle vara intressant att veta hur det är i din värld? Av dina inlägg kan man nämligen utläsa att en hundägare måste ha vissa egenskaper (som få människor faktiskt har, om man tittar sig omkring) för att överhuvudtaget kunna ha hund…

  Reply
   Jonny - 13 oktober, 2012

   Varför inte svara på diskutionen istället för att undvika och gå till bitch metoden med förklaring m din värld hit och dit men sedan går in på Hans värld? Birst på ord och försvara din fantasi? Otroligt irriterande fast det här är mer än 2 år gammalt så måste jag verkligen kommentera med tanke på så dumma människor det finns, verkligen såga andra pga avundsjuka för cm lyckats men inte ni? Detssutom haft många hundar och ska veta om det? Knappast…..

   Reply
Janne - 21 augusti, 2010

Kunde inte sagt det bättre själv. CM använder aldrig mer våld än vad som krävs, han håller oftast kopplet mellan fingerspetsarna.
För egen del har jag inte kunnat ha hund själv förrän nyligen pga, arbete. Ändå har jag alltid haft väldigt lätt för hundar, dom har gillat mej och jag har ofta fått dom att lyda mej bättre än ägarna.
Har själv aldrig riktigt förstått varför, men nu efter att ha sett CM så fick jag förklaringen, jag bemöter hundar väldigt likt som ha gör. Hans program har lärt mej att finslipa det. Har nu en Schäfer, har bara behövt ge honom små korrigeringar enl, CM och han är redan som en dröm. Trygg med mej, kan lämna honom i hundgård (70m2) Går fint i koppel men behöver mer träning vid möten.
Han var över 5 månader när jag fick honom, uppväxt med 5 syskon och dess tuffa lek, han beter sej som en hund ska, vill ha en trygg ledare…

Koppel metoden har jag redan kunnat gå ifrån, behöver inte ha det högt längre efter bara en vecka, svarar ofta på hysh ljudet. Då jag böhövde korrigera honom räckte det med svaga knyck. Hur kan det vara bättre att ha kopplet långt ner och rycka så att hunden flyger en halvmeter i sidled, vilket man ofta fortfarande ser. Det är då det blir fel, om folk först har sett dom hårda rycken och sen tillämpar det med kopplet högt upp….

CM är oerhört duktig… Jag tillämpar hans metoder för ”uppfostran” och ev,, träning gör jag med belöning… Det är skillnad på detta. CM har inte i ett ända program sagt att hans metod ska användas som träningsalternativ, hans metod är till för att få in hunden på rätt spår, att ägarna ska vara en respekterad flockledare som hunden är trygg med. Sen kan man hålla på med annan träning med belöning.

Reply
Lina och Loke - 7 juni, 2011

Härligt att hitta någon som försöker att göra något mer än att bara hylla CM som en guru som vet bäst om hundar bara för att han har en TV-show. 😉 Det är svårt att säga vad man tycker om man har ris att rikta mot honom, lynchstämningen sätter in omedelbart.

Reply
Ulla-Britt - 30 juni, 2011

Tack Ingela!
Jag har inte läst hela dina svar till Hans men kan säga att ditt första inlägg om Cesar var helt riktigt och jag blir så glad för varje människa som förstår det du skriver om.
Något att skicka in till TV4 kanske?

Reply
Kaj Dalfall - 15 oktober, 2012

Allt är inte svart eller vitt. Cesar är mycket duktig och jag använde mig redan innan av hans metoder.

Reply
Sanna - 15 april, 2013

Hej!

Du skriver otroligt bra, MEN jag kan inte helt och hållet hålla med dig om Cesar…
Jag har använt mig av vissa utav hans metoder på min mosters hundar som är otroligt stressade, gapiga och virriga hela tiden.

Ett exempel.

Dem har ungerska vallhundar och den ena hanhunden går hela tiden och spanar, är spänd och så fort det kommer andra hundar så sliter han i kopplet och skäller…

de enda jag gjorde var att när jag såg en annan hund så stannade vi på trottoaren, jag bad honom att sitta ner och kopplet lät jag hänga från handen utan att det ens var spänt.
Men det viktigaste jag gjorde var att få hunden att fokusera på mig och att jag använde mig av en lugn energi.

Hunden gick förbi utan att ”min” hund skällde, spände sig eller reste på sig…

Haha snacka om att jag blev förvånad över att det fungerade så otroligt bra på honom…. trodde att han skulle göra allt för att attackera den andra hunden…. Men tror oxå ”min” hund själv blev förvånad för jag överöste honom med klappar, godis och bus :)

Jag bara menar att allt Cesar gör är inte dåligt…. Han är duktig men som alla så har han sina brister.

Och jag har INTE upplevt att Cesar anser att alla hundarna är aggressiva… ofta så påtalar att han osäkerheten och rädslan hos hundarna han möter.

Men alla har vi olika sätt att uppfostra våra hundar på :)

Reply
Sune - 12 december, 2013

Hej!
Vad jag kan förstå så är du en av alla som läst psykologi i detta fall ang. djur/hundar, och tror på det du hört och lärt. Om du som jag läst handlingar, avhandlingar, uppsatser, forskar rön mm. Så ser du att det enda som psykologin kan vara överens, om är att de icke är överens. Att ömma för våra husdjur kan tyckas vara bra, men om det riktas och görs fel blir resultatet mycket värre än det från början var. Att förstå att vi som människor inte är en naturlig ledare för hundar kan vara svårt, att prat med husdjur leder sällan till någon förbättring av förhållandena människa/hund. Försök sätt dig över ditt ego (det lilla jaget) så skall du se att du kan lära dig mycket och få resultat. Det är där 99% av oss människor gör fel vi leds av egot. Att förstå vad energier gör i ett hem ex. kan vara svårt då det speglar dig, men inte mindre påverkar det både människor och djur mest av hela livsmiljön. Att många hundraser ej är avsedda för vårt samhälle, samt att det finns väldigt många opassande hundägare kan vi kanske vara överens om!? Att små hundar som aldrig fått lära sig umgängets spelregler ofta blir aggressiva är ett faktum. Att lära gamla hundar sitta brukar vara svårt som du vet, (kan själv attityd) men att ha ett öppet sinne ta in och lära sig nya saker hela livet är mycket viktigt, då vi förstår att ju mer jag vet, desto mindre säker blir jag på min kunskap. När vi nått dit då förstår vi vad lite vi visste och vad mycket vi har att lära. VoV-VoV på er!

Reply
  Ingela Melinder - 30 december, 2013

  Och just DÄRFÖR väljer jag att se på relationen hund-människa som något annat än relationen ledare-följare! Just därför väljer jag att i första hand fokusera på vad hunden EGENTLIGEN lär sig av det människan gör, i andra hand fokusera på hur hunden uppfattar sin omvärld. I tredje hand vad människan betyder för hunden. Aldrig någonsin kommer jag att titta efter ett maktspel som inte finns, vilket är det jag anser att många hundmänniskor i teve gör. Däribland Cesar Millan.

  Men man ser alltid det ens ”glasögon” visar en, eftersom man alltid ser det man tittar efter. Som Wayne W Dyer uttrycker det: ”Du ser det när du tror det.” Och när jag valde att sluta titta efter maktspelet bland hundar, så såg jag så många fler nyanser och det var som att fjällen föll från mina ögon. Jag kan inte gå tillbaka till det synsätt som bl.a Cesar Millan förmedlar i teverutan. Det finns ingen återvändo, ingen väg tillbaka sedan jag började se på hundar utifrån kommunikation istället för utifrån dominans och ledarskap. Och ju mer jag lär mig, desto mer ödmjuk inför allt vi inte ens kan gissa oss till blir jag. För att hålla på med djur är att hålla på med kvalificerade gissningar, där håller jag helt med dig.

  Reply
Lingva - 3 februari, 2015

Jag tycker i huvudsak att denna artikel är både dryg och smålöjlig. Det verkar som om du tror att du skulle kunna göra hans jobb bättre själv – vilket jag högst tvivlar på.

Några synpunkter:

* Till att börja med kan vi ju konstatera att han har extremt stor erfarenhet av hundar och han har en stor flock hemma, som – hör och häpna – är både stabila, glada och väldresserade hundar. (Jag tycker inte heller att det stämmer som du säger att de inte verkar glada. Hur många sekunder har du sett hans hundar i tv? När man har så många hundar som han, både på jobb och hemma så hinner man inte få lika starka band till alla. De du ser i TV-klippen är inte alla hans egna utan dom finns på hans jobb och de som är hans privata tycker jag absolut visar glädje.)
* Det är lätt att sitta bakom skärmen och kritisera, men om du själv skulle behöva ta hand om alla de tunga fall han jobbar med hade du nog varit lite mer ödmjuk inför att kritisera honom!
* ”Hans extrema enkelspårighet” skriver du. Då vill jag upplysa dig om att; De hundar han främst jobbar med är red zone hundar – vi snackar alltså inte om vanliga, lugna, balanserade hundar utan hundar som riskerar att skada både människor och djur, och som i många fall har gjort det. Detta är vad han är känd för – att jobba med just aggressiva hundar. Det är liksom hans område! Kanske kan detta vara anledningen till att han är lite tuff i sitt sätt att vara? Om du kollar på de fall där han jobbar med helt andra problematiker så är han inte alls lika hård och betydligt mer mångspråkig och lyhörd än vad du påstår. Han är säkert inte den perfekta hundtränaren på alla områden, men när det gäller aggressiva hundar är han nog en av de få som faktiskt kan få bukt med sådana fall.
* ”Enligt mig är han urusel på att läsa hundar!” Kom igen!? Att påstå att han är ”urusel” på att läsa hundars signaler är bara rent störtlöjligt sagt och visar mest på en trolig avundsjuka hos dig (liksom hos många andra hundtränare. Vilket är högst förståeligt! Det är jobbigt att känna att någon annan är bättre på ens område). Men snälla du, finns ju hur många bevis som helst på hundar han har hjälpt som fått ett betydligt bättre liv. Svåra fall som varken du eller jag kunnat drömma om att fixa. Och han är gång på gång den ”första” och ”den enda” som lyckats närma sig vissa hundar och få dem att lyda. Så ”urusel på att läsa hundar”…. eehhh…….

Orkar inte skriva fler synpunkter. Blev ganska provocerad av detta inlägg iaf, för det var så sjukt drygt skrivet. Man ska inte försöka trycka ner andra människor och deras talanger tycker jag. Om man ska kritisera så ska man göra det på ett schysst och ödmjukt sätt.

Keep up the good work!!

Reply
  Ingela Melinder - 3 februari, 2015

  Det är ju hur spännande som helst att du följer standardmallen i din kritik av kritik mot Cesar Milan! Precis exakt just såhär ser det ut över hela världen när någon (typ undertecknad eller någon annan) kritiserar Cesar Milan. Om du googlar på det ser du att du bemött kritiken enligt standardmallen ”Prova själv att göra det han gör så ser du hur lätt det (inte) är!”

  Att Cesar Milans kritiker i första hand är utbildade (och många gånger väldigt erfarna) hundtränare världen runt, medan hans försvarare som regel är ”vanliga” hundmänniskor utan större utbildning, säger faktiskt VÄLDIGT mycket…

  Reply
isabelle - 18 februari, 2015

Jag tycker att det är jättetråkigt att läsa både ditt inlägg och kommentarerna (både av dom som håller med och inte håller med dig). Det är så mycket negativitet här att man blir fundersam. Jag kommer aldig förstå poängen med att uttrycka sig negativt om en annan människa, som man inte ens känner. Man behöver inte hålla med varandra. Jag förstår dock inte hur man kan vara så negativ mot Cesar Millan som, oavsett vad man tycker om hans metoder, uppenbarligen hjälper människor och deras hundar, vilket förhindrat att många hundar blivit avlivade. Jag har sett ALLA avsnitt av Dog whisperer, och ser så otroligt mycket positivt. Han hjälper hundar som inte är balanserade genom att utbilda ägarna om att så väl som att tillgodose hundens naturliga behov och förändras genom att utstråla en annan energi. Jag anser inte att han tar till med onödigt eller överdrivet våld, ofta är det hunden själv som utför större delen av rörelsen i protest. Men man ska abolut kunna vara kritisk mot metoder man inte håller med om och uttrycka sina åsikter utan att bli påhoppad.

Jag, och flera andra, verkar dock antyda en nonchalant och överdrivet negativ ton i denna text och det är detta jag kan störa mig på. Att hans hundar inte verkar glada av att se honom och att han skulle förespråka att hundarna ska vara neutrala hela tiden är nästan skrattretande faktiskt (skriver det inte för att vara dryg utan flinade faktiskt när jag läste det). Det handlar om att hålla det på en viss nivå och vid vissa tidpunkter, bara för att hunden inte viftar hejvilt med svansen och hoppar på dig betyder det inte att hunden inte är glad, det är mycket djupare än så. Jag vet inte om många av dom som inte tycker om Cesar faktum med inte är lika medvetna om energier som han är. Vissa människor är mer ”by the book” och andra känner mer, båda har sina fördelar och nackdelar. Men jag tror alltid på att energier och individens beteende säger mer än vad en bok kan säga, även om kombinationen av utbildning och känsla kanske är det mest ultimata.

”Att Cesar Milans kritiker i första hand är utbildade (och många gånger väldigt erfarna) hundtränare världen runt, medan hans försvarare som regel är ”vanliga” hundmänniskor utan större utbildning, säger faktiskt VÄLDIGT mycket…”. Det som stör mig mest i texten och dina kommentarer är de underliggande passivt-aggresiva tendenserna mot alla som inte håller med dig. För du förolämpade just väldigt många människor och verkar sätt dig själv på en pedistal som kan ”se igenom Cesars urusla förmåga att läsa hundar”. Det är otroligt lätt att vara kritisk mot andra. Tror att du skulle behöva träffa honom och se han LIVE för att kunna bedöma. Och anledningen till att många säger ”gör det bättre själv” är nog just de allra flesta nog skulle ha det svårt att göra det bättre, för att dom som kritiserar honom inte verkar se det vi ser.

Och bara så du inte, återigen, drar upp att vi som är kritiska mot att ditt inlägg är outbildade så pluggar jag faktiskt etologi, men bara för det så anser jag inte att någon annan, utan utbilning (t ex Cesar), inte kan ha bättre förmåga att läsa av hundar än mig.

Jag hoppas att detta inte känns som en arg kommentar då jag inte vill att den ska tolkas så, jag hoppas dock att du och de andra som kommenterat kanske se över eran irritation och förmåga se allt med dömande ögon. Allt är inte svart och vitt och det är inte viktigast att ha rätt. Så länge djuren mår bättre i slutändan tycker jag att det är det viktigaste.

Reply
  Ingela Melinder - 30 april, 2015

  Det är väldigt omtvistat i USA huruvida han verkligen hjälper hundar och hundägare eller inte. Många hundtränare i USA säger att de fått så otroligt mycket mer jobb sedan CM började visas i rutan, och de flesta som söker hjälp är de som först provat själva utifrån teveprogram…

  Cesar är hårt kritiserad av professionella hundtränare, såväl i USA som i övriga världen. Borde han inte vara hyllad om han är så bra? Många av oss hyllar ju Victoria Stilwell, som ju också syns i rutan ibland.

  Jag hoppas att du är medveten om att Cesar Millan är helt outbildad inom hund och inte ens använder moderna etologiska kunskaper. Jag hoppas också att du får lära dig att bl.a dominansbegreppet som det används inom stora delar av hundträning (bl.a av Cesar) inte hör hemma inom modern etologi. Som etologiskt kunnig håller jag Per Jensen väldigt högt, men även Kerstin Malm.

  Reply
   Henrik - 19 juli, 2015

   1 Du borde kanske läsa det där en gång till. Att på påstå att cm Milan inte hjälper hundar för att folk som tittar på programmet gör fel? I så fall hjälper inte kirurgen den dom opererar i sjukhusprohrammen eftersom jag inte kan skära hemma med skalpell. Det framgår väldigt tydligt i alla program att man absolut inte ska försöka göra samma sak hemma som han gör.

   2. Är kritiserad av professionella hundtränare. Ja, men cm betonar alltid att han inte är någon hundtränare och att han inte tränar hundar. Han sysslar alltså inte med något som skulle göra minsta nytta på lydnadskursen, vilket också framgår av många avsnitt. Han tränar hundägarna.

   3. dominansbegreppet. Cm använder inte detta mer än i undanstagsfall för att förklara för hundägarna att de misslyckats med att skydda hunden mot sådant den inte kan hantera. Hundar ska inte ta människoansvar exempelvis genom att leda människor, skydda människor, fatta beslut de som hundar inte kan. Standardorden för cm är inte att hunden hela tiden vill dominera, utan att den tvingas till den platsen när de upplever att ingen annan gör det. Exempelvis genom att kontrollera vem som är på dörren (pot hot) osv.

   4. Fysiska bestraffningar. Cm betonar hela tiden att det inte är bestraffning och visar alltid att han håller kopplet med två fingrar och att kopplet ska vara löst hängande. De små puffar han gör på sidan av hunden i undantagsfall är knappast fysisk bestraffning. Han visar på ägaren att de absolut inte ska göra det hårt utan bara nudda.

   Reply
John - 28 juli, 2015

Ju skickligare, ju starkare, ju visare, ju mer än människa är av någonting så kommer denne alltid att mötas av både ris och ros. Hade Cesar Millan inte varit framgångsrik, låt oss säga medelmåttig, hade de kritiska rösterna varit betydligt färre. Många människor lurar sig själv när de tror sig funnit argument till varför CM:s metoder är förkastliga, de förstorar upp, och energin (vrede, jag ska ha ”rätt”, avund etc.)som samtidigt byggs upp inombords tror de rättfärdigar förhållningssättet. CM förespråkar ofta att människor skall vara i Nuet. Det är djuren naturligt och är man det kan inte ett ego existera. Människans ego är en identitet som bygger på en identifiering via tankar, dvs. åsikter, titlar, grupperingar osv. Egot ser hot, egot vill ha rätt, egot vill vinna och finns där avund finner egot det än mer betydelsefullt att få rätt. Blogginnehavaren rekommenderas studera sina egna känslor, dess drivkrafter och göra skillnad på sig själv och sina åsikter. På så vis blir bloggen förmodligen betydligt trevligare stämningsmässigt. En person skapar något och det drar till sig personer med exakt samma drivkrafter. För övrigt rör diskussionen här mest vems ego som ska stå på prispallen och mindre sakfrågor. Vet ni, det som pågår här är faktiskt grunden till i stort sett alla konflikter i världshistorien. Diskutera gärna men låt det inte bli en kamp mellan egon.

Reply

Leave a Reply: