3

Ny övning!

Var på hundträff ikväll (igen). Eftersom jag har fokus på kontakt och följsamhet i min hundträning tränar jag bara sådant på en hundträning. Till skillnad från de andra behövde jag bara säga Nej en enda gång, när Toyota ville kolla in en annan hunds dummie.

Vi skiljer oss en del från de andra ekipagen, jag och Toyota. De andra kommer i halsband (stryphalsband är poppis :-(…), T kommer i sele. De andra håller hårt i kopplet, jag håller nästan inte alls.

Men jag upptäckte att jag gör en speciell grej med mina hundar, som jag nu tränade mer som en speciell övning denna kväll. Innan du får övningen som jag tänker mig den om hunden är ovan vid kontakt och samarbete, ska jag beskriva vad jag gjorde med Toyota denna hundträff:

Vi går runt bland hundarna lite planlöst, jag håller kopplet löst i handen. När Toyota följer med berömmer jag. När hon blir intresserad av något annat låter jag henne titta några sekunder, sedan rör jag mig åt ett annat håll. När T då följer med får hon jättemycket beröm. När jag går byter jag ofta håll utan ord och berömmer när T följer med. Så här går vi omkring, där jag medvetet byter riktning och berömmer nästan hela tiden. Inga kommandon för att få henne att följa med, utan siktet är inställt på att hon ska vara uppmärksam på vad jag gör. Vilket hon också är, i stort sett hela tiden trots att hon bara är 9 månader. Vi jobbar alltså jättemycket med att hålla samarbetskanalen mellan oss öppen. Eller rättare sagt, JAG jobbar på det. En hund anpassar sig ju bara till rådande omständigheter. Jag kan tillägga att det är jättehäftigt att skapa detta band mellan mig och hunden!

En regelrätt övning för att åstadkomma det här med en hund som inte är van vid detta sätt att jobba, tänker jag mig såhär:

Gå ut med din hund i ett hyfsat långt koppel. Helst i sele, annars i stumt halsband. Gå till ett område där ni får vara för er själva och det inte finns särskilt många störningar. Släpp kopplet så att du bara håller i handtaget. Nu finns det två varianter att börja med, lite beroende på hur uppmärksam din hund är på dig.

Övning 1  är för hundar utan någon som helst koll. Övning 2 är för hundar med en viss uppmärksamhet på dig som människa. Du kan alltid börja med övning 1, oavsett hur din hund fungerar.

1. Gå med hunden, byt riktning och BERÖM jättemycket när hunden följer med. Byt riktning hela tiden och träna upp följsamheten hos din hund med hjälp av att berömma uppmärksamhet, följsamhet och kontakt från hundens sida. Först när hunden börjar vara uppmärksam på dig utan att du hela tiden byter riktning och berömmer, kan du gå över till Övning 2.

2. Stå stilla tills hunden fokuserar på något annat, helst längst ut i kopplet. När hunden gör det, rör du på dig åt höger eller vänster, tills hunden uppmärksammar din rörelse och tittar på dig. Då berömmer du och lockar med dig hunden med hjälp av din rörelse. Träna upp din förmåga att få hunden att REAGERA på det du gör UTAN ORD! Det är en tyst och väldigt medveten övning. Du får bara prata när du berömmer.

Låter övningarna enkla? Det är de också. Kanske också lite tråkiga. Men du kan ha stor nytta av dem! För när hunden har lärt sig vad det handlar om, att vara uppmärksam på dig och vad du gör, kan du börja använda det bland folk och andra hundar. Och du får en hund som blir mycket lättare att hantera.

Lycka till!

Om du provar denna övning, kan du väl skriva i kommentarsfältet hur det har fungerat! För mig och mina hundar har det i alla fall fungerat superbra! :-)

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments
Annika Evertsson - 1 april, 2011

Har provat på att göra din övning. Uno var genast med på noterna och följde efter mig hela tiden. Jag går mycket i skogarna runt oss med Uno och då är han alltid lös. Jag har alltid låtit honom hålla koll på var jag är nånstans istället för tvärtom. Ibland gömmer jag mig och då är han snabb på att leta upp mig. Det tränar ju också upp hans följsamhet eller hur? Nu ska jag bara få gubben att också göra övningen. / Annika

Reply
Diana - 5 april, 2011

Hej! :)
Tänkte bara berätta att jag prövat övningen på våran 5 månader gamla Bizzarrini som är son till Lamborghini som vi har från er 😀
Övningen funkade väldigt bra, och han tyckte det var kul och hängde med fint! Ska pröva samma med Lamborghini imorgon och se om det fungerar lika bra där ^.^

Reply
Ingela Melinder - 9 april, 2011

Glöm bara inte bort att detta är en ÖVNING och inte ett test! Att det är en övning betyder alltså att man ska TRÄNA hunden att kunna reagera på förarens beteende i alla situationer. Så ut i verkligheten med denna övning!
/Ingela

Reply

Leave a Reply: