1

Ledarskap verkar svårt…

Det här med ledarskap verkar svårt. Det kan man utläsa av alla de spaltkilometrar som skrivs om ämnet. Nästan varje hundtränare med självaktning verkar måsta definiera vad ledarskap står för och betyder för dem (undertecknad inget undantag!). Men varför har vi inte knäckt koden än? Varför måste man t.ex till och med poängsätta ”ledarskapet” enligt en artikel i senaste numret av Hundsport (nr 3/2010) på sidan 52 för att få människor att förstå vad som är viktigt? Kanske beror det på att vi i fixeringen vid att använda begreppet ”ledarskap” på något sätt missar målet…?

När jag pratar med hundägare så kan jag ofta inte låta bli att ge små tips till dem. Hittills har alla direkt konkret förstått hur hundar tänker och vad jag menar. Trots att jag ALDRIG pratar om att vara ledare över hunden (naturligtvis för att jag inte tänker så själv!) och trots att jag snudd på tillrättavisar dem som pratar om att man måste ”visa vem som bestämmer”.

Det är stor skillnad i hur snabbt jag får folk att förstå nu jämfört med tidigare, då jag själv trodde på ”ledarskap” och rangordningstänkande. Då gick det nästan aldrig att förmedla hur man skulle tänka och hur man fick en välfungerande hund. Nu gör jag det på några minuter – om bara hundägaren är lite öppen för vad jag säger.

Det är inte svårt att ha hund. Det är inte heller svårt att vara en god hundägare och få ordning på de viktiga bitarna i ett gott hundägarskap. Men jag upplever det som svårt att förmedla vad som menas med begreppet ”ledarskap”, framförallt eftersom det tolkas olika eller nästan olika av alla. Det är detta som gör att jag har ”något emot” begreppet ledarskap över hund. Det är detta som gör att jag tycker att det är dags att vi skrotar begreppet och börjar prata om vad det EGENTLIGEN handlar om. Och vad det EGENTLIGEN handlar om finns inbakat i de åtta ”tankarna” som Naturligt Hundägarskap innefattar, på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Läs på lite om detta och se om inte du också får ett enklare hundägande!

(Naturligtvis kommer boken att vara en fördjupning och kristallklar förklaring av de åtta ”tankarna”!)

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Åsa, HUNDraelvan - 2 april, 2010

Ser fram emot boken! Lika bra att göra en engelsk översättning direkt, ”The Cesar Edition” ^^

Reply

Leave a Reply: