Krångla inte till det!

Jag var på en workshop inom personlig och spirituell utveckling häromveckan. Där kom jag i kontakt med Ockham’s Razor – en princip som jag insåg att jag levt efter större delen av mitt liv.

Ockhams rakkniv innebär att man skalar bort allt onödig, att om det finns två teorier är den enklaste teorin med största sannolikhet korrekt. William av Ockham brukar tillskrivas citatet ”Non est ponenda pluralitas sine necessitate” vilket översatt betyder ungefär ”Mångfald ska inte med nödvändighet förutsättas”.

Jag tror nämligen att vi människor alldeles för ofta krånglar till det! Och är det någonting jag lärt mig genom alla år med hundar, är det att det egentligen är jätteenkelt att uppfostra och träna hundar. Principerna är väldigt övergripande vad det gäller hundar, och när man fått kläm på dem så blir det plötsligt jätteenkelt. Men det krävs att man är öppensinnad och kan inse att detaljerad metodik, hur man ska hantera varje enskild situation, kanske är det som försvårar hundhavandet.

Jag funderar nämligen på om inte det är ett av problemen i samhället i stort, att vi hela tiden letar efter HUR vi ska göra saker. HUR ska vi få hunden att komma på inkallning, inte skälla på andra hundar, inte hoppa på folk, intressera sig mest för sin ägare etc. etc.? Och på det sättet fastnar vi i metodiken, i metoderna till hur vi ska komma till målet. När det kanske i själva verket mer handlar om VARFÖR. VARFÖR kommer hundar på inkallning, varför skäller hundar på andra hundar, varför skäller hundar INTE på andra hundar, varför intresserar sig hundar inte för sin ägare etc. etc.?

Eller som titeln på Brian Klemmers bok säger, ”If How-To’s Were Enough, We Would All Be Skinny, Rich and Happy”. Det handlar nästan inte alls om HUR vi ska göra, det handlar om VARFÖR och det handlar om I VILKET SYFTE vi gör saker. ”Vad är det jag vill uppnå?” är en fråga som hundägare oftare borde ställa sig själva och därefter fokusera på det resultat man vill ha istället för att fokusera på alla ”fel” hundar gör.

När man skalar bort allt onödigt och försöker komma till kärnan av sitt hundägande och samtidigt börjar fokusera på det man vill ha, blir hundägandet så mycket roligare. Och enklare.

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: