2

Hundträff

Var på hundträff igår. Tog med mig Toyota och en ficka full med godis och drog iväg på hundträff. Toyota uppförde sig jättebra. Lite rädd och ängslig var hon, men hon tyckte det var en upplevelse.

På ett sätt tycker jag faktiskt att det är lite ledsamt med hundägarträffar. Eftersom jag själv tycker att det är så enkelt att vara tyst och jobba utifrån att ge respons när hunden uppför sig, blir jag ledsen när jag ser alla koppelryck, alla nej-sägningar, alla tillrättavisningar – helt enkelt allt styrande. Många försöker få hunden att uppföra sig genom att lägga på kommandon och lydnad vid en hundträff, alltså genom att styra hunden. Många hundar får kommandon hela tiden, vid hundmöten framförallt fot-kommandon. För mig är det ett alldeles för ansträngande och omständligt sätt att vänja hunden vid människosamhället. Om man inte tränar jätteofta, vet ju inte hunden hur den ska bete sig i människovärlden när den inte blir styrd. Dessutom ställs det högre krav på en lugn och positiv förare om hunden ska styras.

Mitt eget sätt, att belöna gott uppförande och inte kräva någon som helst lydnad, har gett mig trygga och positivt inställda hundar. De kanske inte kan så många kommandon, men de kan uppföra sig. Och de lyssnar när jag pratar, de kommer när jag ropar. De är ostyrda, men till och med mina valpar uppför sig många gånger bättre än flertalet vuxna hundar.

En del handlar faktiskt om att jag är lat av mig. Jag gör det som är enklast, och det är så mycket enklare att ha en hund som följer med för att den vill (utan större investeringar från min sida än kärlek och lite godis emellanåt), istället för en hund som kommenderas att följa med. Det är så mycket enklare att ha sele på hunden, som inte gör ont och inte stryper, än halsband. (Då slipper man ju också bry sig ifall hunden drar eller inte.) Det är så mycket enklare att vara tyst och invänta gott uppförande; det är så mycket enklare att bara sikta in på att berömma och belöna. Det är så mycket enklare att låta hunden stå om den vill eller sitta om den vill, eller kanske till och med ligga om den vill, och bara fokusera på att den stannar hos mig och har samarbetskanalen öppen. Lättja utifrån hundlogik är underskattat i hundsammanhang!

En annan sak som ofta har slagit mig är hur ointresserade av andra hundar både Sonetti och nu Toyota är. Jag misstänker att det beror på att jag inte hindrar dem från andra hundar utan i stort sett bara siktar in på att de ska följa mig.

Vi planerar för hundträff nästa vecka igen. Jag hoppas då att Toyota törs gå någon annanstans än bakom mig. Hon tar i alla fall godiset hon får under träffen, vilket är ett mycket gott tecken.

Lite mallig blir man dock av att ha en av de yngsta hundarna där, men ändå en av de lättsammaste. My Toyota is fantastic, kanske?

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Therese Lomner - 25 februari, 2011

Hej!
Är helt ny här och blir lite intresserad av dig och dina tankar. Skulle vilja veta var det går att nå dig. En mailadress eller telefon och var du bor… alltså var jobbar du ifrån.

MVH
Therese Lomner

Reply
    Ingela Melinder - 27 februari, 2011

    Tack för att du gör mig uppmärksam på att jag missat mina kontaktuppgifter!

    Jag finns tillgänglig för rådgivning via telefonen, men fysiskt finns jag i norra delen av Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län.

    /Ingela

    Reply

Leave a Reply: