4

Har du en skällig hund?

Hundar skäller, så är det bara. Men en del hundar är skälligare än andra, en del raser är skälligare än andra. När hunden är liten valp och den kommer in i perioder som gör den skälligare, så säger man åt den. Man har ju hört att man måste ”mota Olle i grind” och man vill ju inte ha en skällig hund.

Med en del raser och hundar fungerar detta, men med långt många fler fungerar det INTE. Hunden blir istället bara skälligare och skälligare, men så länge den är unghund tänker man ”Det växer nog bort”. Med tiden vänjer man sig eller hittar sätt att hantera hundens skällande på, till exempel går omvägar vid hundmöten.

Men det behöver inte vara så! Den absolut främsta orsaken till att hundar skäller är att vi hållit med dem om att det finns något att säga! Det innebär också att man minskar skällande genom att sluta hålla med om att det finns något att säga! Egentligen behöver du inte kunna mer än så, det här är ”pudelns kärna” och det enda du behöver veta om skällande!

Men för att du ska få riktigt grepp om hela problematiken och hela lösningen har jag satt ihop Anti-Skäll-skolan!

Du hittar Anti-Skäll-skolan på min nya sida om Digitala Hundkurser, eller så kan du klicka på knappen nedan och direkt komma till betalningssidan för Anti-Skäll-skolan.

Läs mer om den digitala hundkursen Anti-Skäll-skolan
Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 4 comments
Lynn - 15 mars, 2013

Hej Ingela! Jag har en fråga som jag hoppas du vill svara på :) det är så att jag har en chihuahua/mops/papillonblandning på 1,5 år som efter kastrering för lite mer än en månad sedan blev helt tokig när det gäller att skälla. Han skäller på precis allt och inget. Hela tiden. Inne som ute. Har han blivit osäker eller är det bara något han har fått för sig? Han har även börjat skälla på och jaga bussar och han har börjat bli rädd när vi går i skogen, allt efter kastreringen. Kan tillägga att jag aldrig har behandlat honom som en ”småhund”, alltså inget daltande osv bara för att han är liten och söt. Han får även långa promenader och mental stimulans varje dag. Angående att han skäller så läste jag att man skulle låta dom skälla och berömma när dom är tysta och det jag undrar över är när exakt man ska berömma? Direkt när han tystnar eller ska han titta på mig eller så innan berömmet kommer? Berömmer jag direkt när han tystnar känns det som att jag berömmer att han skäller, men så är det kanske inte? Vi bor i lägenhet och ibland tar det ett bra tag innan han blir tyst så jag oroar mig över grannarna. Dom jag har pratat med har dock inte hört honom hittills, så huset är nog väldigt ljudisolerat. Jag planerar att köpa din anti-skäll-skola när lönen kommer men tills dess vore det bra om någon slags träning sattes in för jag håller på att bli galen av allt skällande, så därför undrar jag när man ska berömma :) tack på förhand. Med vänlig hälsning, Lynn

Reply
    Ingela Melinder - 23 mars, 2013

    Det låter som att din hund har blivit en räddare hund när han inte längre har något testosteron i kroppen. Tyvärr är det en av de biverkningar veterinärerna inte upplyser om (och jag vet inte om det beror på att de inte vill eller om de helt enkelt är för okunniga). Du måste nog börja jobba med att öka din hunds självförtroende, eftersom han tydligen har tappat det.

    Angående bäst ögonblick att berömma så måste man komma ihåg att hundar lever i nuet. Om det känns bättre så väntar man någon sekund efter att hunden tystnat och berömmer först då. Med en hund som skäller för att den är rädd bör man dock fokusera mycket på att hunden ska uppfatta tillvaron som positiv!

    Hoppas att ni kommer framåt i ert arbete, du och jycken :-)!

    Reply
Nathalie - 16 maj, 2013

Hej! jag har en tvåårig wactelhund som verkligen inte kan vara hemma själv, han river ner aker, biter och skäller. Nu har vi byggt en hudgård till honom, men han rymmer därifrån och skäller väldigt väldigt mycket när vi inte är hemma. När han rymmer gör han så att han drar in hela ”dörren” till hundgården och springer ut, dörren stängs med en metall bit som man lixom fäller ner och vilar på en liten utstickande metallbit, men han böjer den när han drar in dörren så den lossnar och han kan springa ut. Han hatar att vara i gården när vi inte är hemma och vi har haft honom där i ca 2 veckor nu när vi inte är hemma, han har lungat ner sig lite, men drar fortfarande i dörren och vi är rädda att han ska förstöra sina tänder (vi får sätta en kedja så att dörren inte åker upp när han drar). har du något tips på hur vi ska göra? Han har ett stort märgben i gården som han älskar, men han tuggar inte på det när vi inte är hemma, så det funkar inte till att få honom att tänka på annat. Vad ska vi göra?

Reply
Felicia - 23 augusti, 2013

Jag har en pomeraninan som är 9 månader, hon har aldrig skällt eller så när jag fick henne men efter hon löpte föra gången skäller hon på allt och alla. Jag har testat en del men vet inte riktigt mer hur jag ska göra? Har du/ni några bra tips?

Mvh Felicia

Reply

Leave a Reply: