2

Guldklimp i Apoteket

Hund genomskådar ledarskapsträning

Enligt ledande hundforskare är hundar ungefär lika smarta som tvååriga barn. De förstår i snitt över 150 ord och klarar av att tänka väldigt beräknande. För lite mat kan de till exempel lura både hundar och folk.

Nu har amerikanska veterinärer vid University of Bristol funnit att jyckar också är för kloka för förtryckande hunddressyr.

Veterinärerna har studerat hundars flockbeteende och funnit att de inte alls, vilket ofta påstås, är ute efter att klättra på rangskalan i sin familj. De kan därför döma ut så kallad ”ledarskapsträning”, hunddressyr som tillämpar dominansmetoder som att trycka ner eller skrämma hunden. Det leder inte till lydnad, menar forskarna. Snarare till ångest, rädsla och aggressivitet hos hunden.

Källa: Journal of Veterinary Behaviour, Clinical Applications and Research.”

Apoteket nummer 4 2009 sidan 21

Inget behöver tilläggas! Mina insikter har till och med bevisats i oberoende studier!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments
Berit Nordqvist - 28 februari, 2010

Ovanstående artikel behandlar egentligen tre (eller kanske ”två och en halv”) studier. Den första i USA där man jämförde hundars förmåga att lära sig saker genom härmning med tvååriga barns förmåga att lära på samma sätt. Det är också i den studien man upprättade en ”intelligenslista” och border collie hamnade på förstaplats, pudlarna på andra plats, schäfer på tredje osv…

Forskningen vid Bristols universitet i ENGLAND (inte USA!) bestod dels av fallstudier på hundar vid ett ”Dogs Trust” i sex månader, samt studier och slutsatser ur en rapport om vilda/förvildade hundar i Bengal. Alla tre studierna finns att leta fram på internet på olika ställen.

Studierna är oerhört intressanta, speciellt för alla som fått domen ”dåligt ledarskap” av hundinstruktörer som förordar ”Quick fix” och dominansmetoder…

Reply
Helena Norrby - 6 mars, 2010

Hej!
Oj vilken fin och härligblogg! Jag får så mycket att säga så tangentbordet inte räcker till. Jag arbetar själv med hästar – utifrån samma filosofi som du arbetar med dina hundar och vet att forskningen också backar upp den här typen av tänk. Där beskrivs samma fenomen – och du kan ju tänka hur hästarna blir när de blir rädda och stressade….. dessa så i grunden fredliga djur som har samarbete som överlevnadsstrategi nedärvt i årtusenden….

Den som vågar gå ifrån mallen i fråga om ledarskap är en modig människa, men också en människa som kommer att få tusenfallt igen av djuren.
Ibland kommer det djur som ställer allt på sin spets och förändrar livet och det vi trodde var sant och det vi lärt oss av andra. Det är så roligt att se att du har schnauzrar. Jag har själv en schnauzer på tretton vid det här laget som lär mig ett och annat även om jag i övrigt inte kan mycket om djur. Men honom styr man inte över i första taget. Han tillsammans med mina hästar (särskilt vissa kloka och envisa individer) har berättat mer om hur de är än alla tränare tillsammans. Vilken tur jag vågade lyssna och kom till insikt…. :-)
Keep up the good work, som man säger. Jag kommer följa den här bloggen, rekommendera den till andra och hoppas det är okej att jag länkar från min egen blogg till den här. Den skriver om etologi och hästhantering utifrån samma perspektiv som du har – samarbete och kunskap, före dominans och trångsynthet. Forskning är ibland underbar…..

Reply

Leave a Reply: