Flera hundar

Just nu bor det många hundar hos oss. Eftersom även 7-veckors valpar måste räknas in, har vi faktiskt 13 hundar hos oss. Våra tre ordinarie, Electra (5 år), Queenie (4 år), Toyota (1 år) samt Vito (6 månader) ur V-kullen och Primera (4 år) som är mamma till W-kullen. Dessa fem är i samma storlek, så när alla är inne samtidigt är det verkligen huset fullt av hundar!

Då jag har två unga hundar (Toyota och Vito) och en främmande hund (Primera), ställer det lite krav på oss som människor för att få det att fungera. För ibland fungerar inte kommunikationen hundarna emellan så bra. Mamma Primera tycker att Toyota är ganska irriterande och vaktar därför valparna mot henne. När de spänner sig mot varandra måste man gå in och medla och avbryta ganska bryskt. Hinner de spänna sig för länge så finns det alltid risk att någon av dem tänder till.

De andra hundarna bryr sig inte om deras förehavanden, utan fortsätter bara med sitt. De tycker nog att P och T får sköta sin kommunikation (eller brist på den) själva. Intressant, tycker jag… Om man skulle agera hundigt skulle man alltså inte medla, enligt mina övriga hundar. Men jag är människa och vill ha frid i gruppen, så jag styr upp kontroverserna och skickar hundarna åt varsitt håll. Det brukar räcka långt.

Vito håller dessutom på att bli könsmogen. Primera luktar fortfarande intressant där bak, så han prövar att jucka på henne. Hon bryr sig inte så mycket i början, men när han försökt i några minuter blir hon irriterad (vilket jag har full förståelse för!). Då säger hon ifrån och sen är det inte mer med det.

Eftersom jag har haft flera hundar, alltså hundgrupperingar, sedan 1988 vet jag hur mycket det underlättar att betrakta ALLT såsom kommunikation. Att sluta leta efter vem som bestämmer och bara titta efter vad hundarna försöker säga till varandra. Dessutom blir studierna av hundarna väldigt mycket roligare, när man bara försöker att ”översätta” alla beteenden och all kommunikation till människospråk och därigenom förstå hundarna. Då blir Primeras och Toyotas kommunikationsproblem genast lättare att begripa sig på, som faktiskt inte mycket mer än kommunikationsproblem. Sen spelar deras personligheter också in, framförallt Toyotas lite lätt provocerande beteenden (typiskt unghund).

Så har du flera hundar, kommer du att komma långt med din förståelse och dina eventuella medlingsförsök genom att bara betrakta ALLT SOM KOMMUNIKATION!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: