Det ultimata beviset för djuret i hunden

Vi har förfärligt mycket snö denna vinter. Jag överdriver inte om jag säger att det är ett snödjup på 120 cm! Det här innebär att vårt viltstängsel runt hundhägnet bara sticker upp 30 – 40 cm ovanför snöytan – ingen match för en schnauzer att hoppa över! Så när vi släpper ut hundarna i hägnet dröjer det bara en liten stund innan de har studsat ut åt något håll. Oftast hoppar de över till altanen och står där och väntar.

När man då öppnar altandörren för att släppa in dem i huset, händer det mer än en gång att Queenie hoppar tillbaka in i hundhägnet och ställer sig vid grinden där för att bli insläppt… Som människa kan man ju se det osmarta i att först stå på altanen i närheten av altandörren, och sen hoppa tillbaka och ställa sig vid grinden till hundhägnet för att få komma in. Men att bli insläppt genom grinden först är så djupt inlärt hos Queenie att hon bara följer sitt inlärda mönster. Precis som djur i allmänhet gör.

Hur pass lätt ett djur har att lära om sitt beteende hänger alltså mest på hur djupt inlärt det gamla beteendet är. Hur ofta det har upprepats i djurets liv. Repetitio est mater studiorum, som det heter på latin. Eller som min gamla lärare på mellanstadiet alltid sa: Repetition är all kunskaps moder. Det gäller alltså i väldigt hög grad för hundar och andra djur. Queenies o-rationella beteende är ett definitivt bevis på det.

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: