1

Berikning, aktivitet och aktivering

Just nu lever jag och min familj tillsammans med tre schnauzertikar, Electra 3 år, Queenie 2 år i april och Sonetti 1 år. De är våra kompisar, våra gosedjur och mina filosoferings- och studieobjekt.

För att underlätta för fårinnehavet (vi har f.n. fyra får) så byggde vi ett hundhägn tidigt i höstas på ca 600 kvm, med leksaker, hinder och annat smått och gott. Nu har våra hundtöser faktiskt blivit beroende av detta hundhägn! De vill t.o.m vara ute länge även om det är ca 20 minusgrader ute. Titt som tätt tigger de ut sig och sen är det jaktlekar med inslag av att stå och skälla på varandra som gäller. Sen tigger de in sig efter en stund (några timmar om det är bra väder) och lägger sig och sover. Emellanåt kastar vi ut matrester i småbitar i hägnet så att de får leta lite godis och använda näsan och det är omåttligt populärt! De får alltså både motion och naturligt födosök i hägnet. Och sover väldigt gott inomhus däremellan. Ibland tar de en stunds dragkamp på kvällskvisten, en i varje ände av t.ex ett gosedjur och en på mitten, en lek som också verkar vara väldigt skojig. Alla dessa lekar, springandet och födosöket är goda exempel på naturlig BERIKNING.

Nu kommer vi dock till det intressanta: Jag har återupptagit mina joggingturer nu när Sonetti blivit tillräckligt stor för att följa med (har tvingats ta uppehåll i löpningen för varje valp vi haft, eftersom valpen annars står och skriker hemmavid för att den inte fått följa med) och då sett ett intressant fenomen. Den dag vi varit ute och sprungit är de i gasen hela dagen! Full fart hela dagen, ofta vill de t.o.m. ut i hägnet direkt vi kommit hem. Kort sagt så är de mer stressade de dagar de fått mer STYRD AKTIVITET!

En annan intressant iakttagelse är att Queenie, som är den som får mest AKTIVERING (genom freestyleträning genom ett av husets fosterbarn) av dem alla tre, är den som uppvisar mest stressbeteenden! Hon är definitivt den mest rastlösa av dem och den som snabbast reser sig om något kan vara på gång. Dessutom sover hon oftast inte lika djupt som de andra två.

Av detta i kombination med andra iakttagelser under många år, drar jag slutsatsen att hundar mår bra av berikning, men många blir stressade av olika typer av styrda aktiviteter. Vi hundägare borde alltså rikta in oss på naturlig berikning istället för aktivering om vi vill att hunden ska må bra. Om man tränar hunden i någon aktivitet med ett mål i sikte – under förutsättning att båda tycker att det är roligt och att aktiviteten inte går emot hundens natur alltför mycket – så är det naturligtvis inte fel att hålla på. Men det är alltså viktigare och mindre stressframkallande med berikning än med aktivering.

Jag kommer att återkomma till detta med aktivering kontra berikning, men det mänskliga kravet på mental stimulans av hundar i allmänhet och valpar i synnerhet har faktiskt drivits så långt att de flesta hundar numera går omkring och lever sina liv onaturligt aktiverade med stress som följd. Valpar ska alltså inte aktiveras i den betydelsen att man styr deras aktivitet hela tiden, då får man ofta en vuxen hund med stressproblem. Men jag återkommer som sagt till detta.

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Gunilla - 10 oktober, 2009

Detta tankesätt var faktiskt helt nytt för mig och väldigt intressant! Nu bor jag i lägenhet och kan inte släppa ut hunden i ett hägn. Men vi går dagligen långa promenader då hon får vara lös. Ibland går jag (tidiga mornar) till en park med mycket råttor. Hon älskar råttjakt. Då gör jag kanske ganska rätt och inte ganska fel som jag trodde, när jag låter min hund vara lös och nosa efter råttor och gräva på våra utflykter (Ja det är lite synd om råttorna, men de slipper i alla fall dö en kvalfylld död av råttgift).

Reply

Leave a Reply: