1

Klicker – Varför jag inte använder klicker

Jag ska först bara slå fast att jag är stor vän av klickerträning! Men från min synvinkel fungerar klicker inte i vardagen, utan passar bäst till momentträning. Så om jag vill lära min hund någon typ av cirkuskonst, t.ex fot, sitt, ligg, vacker tass eller liknande, så använder jag mer än gärna klicker. Men eftersom jag nästan aldrig jobbar med den typen av cirkuskonster (det är barnen som tränar hundarna med detta), så blir det väldigt sällan att jag tycker mig behöva den lilla klickerdosan. (Observera att jag buntar ihop lydnadsmoment och cirkuskonster! För hunden är det samma sak – cirkuskonster!)

Det är klart att jag inser fördelarna med klickeranvändande. Men eftersom klicker egentligen bara är en omdirigerad godisbelöning (som dock går fortare att ta in i huvudet för hunden eftersom klickerljudet förmodligen framkallar en betingad reflex hos hunden att bli sugen på godis), tycker jag att vardagslivet är lättare att lösa utan klicker men fortfarande med godisbelöningar.

Jag har ju nämligen flera hundar. Och eftersom klicker som belöning är en effektiv belöningsform, finns alltid risken att jag råkar belöna olika beteenden hos mina hundar samtidigt. Det är en av de stora nackdelarna med att göra sig beroende av klicker. Att t.ex träna namnträning och koppelinkallningar under våra promenader är en livsnödvändighet för mitt umgänge med mina hundar. Och där passar verkligen inte klickern in i bilden, eftersom jag då belönar alla hundar samtidigt med de ”risker” det innebär.

Klickerträning (eller klickerbelöning som det borde heta – man kan träna på exakt samma sätt men utan klicker, bara godis och beröm!) förutsätter också att godis delas ut i stort sett varje gång. Och det får inte alltid mina vuxna hundar, men de får alltid beröm.

Jag vill inte heller vara beroende av ett redskap. Jag upplever att kommunikationen med mina hundar blir bäst när jag använder mig själv och min röst (och förstärker med godis) som redskap. Då bygger jag upp en fantastisk kommunikation där jag och hunden alltid har en öppen samarbetskanal. Jag använder ju inte kopplet som redskap, heller, utan endast som en livlina.

När man tränar hunden att fungera i vardagen behövs nämligen ingen millimeterprecision på belöningarna! Tajmingen är inte avgörande i vardagslag, när det enda man behöver lära hunden är att gå ordentligt i kopplet (utan kommandon!), att komma när man kallar på den samt att alltid vara uppmärksam på ägaren. För att åstadkomma dessa enkla saker behöver man verkligen ingen klicker! Man behöver inte tajma exakt rätt ögonblick och man behöver inte skapa en hund som hela tiden vill utföra beteenden för belöningar. Men man behöver förstå hundlogik och man behöver oftast förstärka med godis, eftersom hundar är egoister.

Jag jobbar i huvudsak operant med hundar, där jag inväntar rätt beteende och belönar med olika saker, ofta det hunden vill ska hända (t.ex att en dörr ska öppnas). Och allt jag gör utgår ifrån associationsinlärning, d.v.s. jag tänker HELA TIDEN på hur hunden kopplar ihop sitt beteende med det den får ut av det. Så fort jag är i närheten av mina hundar är jag medveten om hur hundarna associerar. Och för att bli medveten om detta krävs ingen klicker, men däremot ibland godis.

Klicker i all ära – den är användbar i många djurträningsavseenden – men ett nödvändigt vardagslydnadsredskap är den inte!

Ingela Melinder
 

Hundstrategicoach. Hundbeteendekonsult och hundägarcoach. Flerhundsägare. Hunduppfödare. Hundfrisör. Hundfriskvårdare. Erfaren. Fritänkare utanför ramarna. Analyserar och reflekterar. Letar efter "kärnan" i allt. Kan "översätta" ett område till ett annat och tänker i liknelser. Logiskt tänkande. Studerar kvantfysik/metafysik för den personliga utvecklingens skull. Okonventionell. Liberal. Nätverkare på flera nivåer. Har ett spännande liv med mängder av människomöten och hundanalyser. Glesbygdsförespråkare. Fårägare. Gift i en herrans massa år med samme man. Flerbarnsmamma, familjehemsmamma och mormor.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments
Panama foundation - 19 juni, 2011

Att hunden ska vara den sista du halsar pa nar du kommer hem till familjen att hunden inte ska fa mat forran du sjalv har atit att den aldrig ska fa som den vill nar den tigger om nagot att den maste flytta pa sig sa fort den ar i vagen och att den absolut inte ska tillatas vara i moblerna?Missforstand kring hur ledarskapet i en vargflock fungerar och den felaktiga uppfattningen att hundar standigt vantar pa ett tillfalle att ta over ledarskapet i en manniskofamilj ligger bakom rad regler som hundagare ofta uppmanas att infora. De skapar inte det fortroende som kravs for att forbattra eventuella problem i relationen mellan hundar och manniskor.

Reply

Leave a Reply: